Ga naar Content

Net sluit zich rond 'Looijkartel': politie pakt verdachten op voor langdurige bedreiging en stalking van Hilversumse Bradley

Twee mannen zijn gisteren door de politie opgepakt voor de langdurige pesterijen, stalking en doodsbedreigingen aan onder meer Hilversummer Bradley van Dijk. De politie verdenkt ze van deelname aan een criminele organisatie via diverse groepen en kanalen op chat-app Telegram. De twee mannen waren beheerders van het kanaal.

Foto ter illustratie - Foto: Adobe Stock

De twee mannen zijn een 26-jarige man uit Deurne en een 39-jarige man uit Venlo, vertelt de politie aan NH. 

De politie kwam de twee op het spoor na een langer onderzoek naar het zogeheten Looijkartel, de groep pesters die het al meer dan drie jaar gemunt heeft op Hilversummer Bradley van Dijk en andere slachtoffers. De pesterijen van de groep gaan ver: slachtoffers worden niet alleen online getreiterd, maar ook vaak thuis belaagd en met de dood bedreigd. 

De zaak kwam de laatste weken in een stroomversnelling nadat NH verhalen over Bradley en de jarenlange pesterijen en doodsbedreigingen aan zijn adres publiceerde.

Tekst gaat verder.

Lees meer over de pesterijen tegen Bradley van Dijk

Zevenduizend leden

De pesterijen hebben vaak hun oorsprong op chat-app Telegram. In de actiefste groep, de kortgeleden opgeheven Telegram-groep Looijkartel waar op het hoogtepunt 7.000 mensen lid van waren, werden duizenden berichten gedeeld met beledigingen en bedreigingen, oproepen tot geweld of vernielingen. 

De politie laat weten nog te onderzoeken welke rol de twee aangehouden verdachten hebben gespeeld. Ook wordt er verder onderzoek gedaan naar leden van de groepen. De politie sluit meer aanhoudingen dan ook niet uit. 

"Ons onderzoek gaat door. Zullen we ooit bij jou voor de deur staan?"

Politie

Infiltratie door de politie

Opvallend is dat de politie ook zelf lijkt de infiltreren in de groepen. Na de aanhoudingen werd een bericht van de politie gepost in de groep waarin de politie zegt al langer mee te lezen. Ook worden leden van de groep gewaarschuwd. "Ons onderzoek gaat door. Zullen we ooit bij jou voor de deur staan?", staat te lezen. De politie heeft bevestigd dat het bericht authentiek is. 

De schrik bij de overgebleven leden van het Looijkartel zit er goed in: andere leden van de groep verwijderen nu razendsnel hun berichten. Dat heeft geen zin, zegt de politie. "Ook online laat je sporen achter die voor rechercheurs van de politie te traceren zijn. Geen enkele misdaad loont en nergens ben je volledig onzichtbaar", klinkt het. 

Ook valt op dat het sinds de aanhoudingen ook niet meer mogelijk is om berichten te plaatsen in de nieuwe voorname groep van het kartel. 

Beelden van de arrestatie van een van de verdachten. Tekst gaat door onder de video.

Beelden van de arrestatie - NH Nieuws

Onacceptabel

De politie noemt de heftige pesterijen een kwalijke zaak en onacceptabel. "Wat nu een grap lijkt, kan een ander levenslang schaden. In deze zaak zagen we regelmatig uitspraken voorbijkomen waarin iemand onterecht werd beschuldigd of beticht van een strafbaar feit. Daarnaast werden er serieuze bedreigingen geuit, tegen verschillende personen en hun omgeving. Ook dat is strafbaar. Soms ging het zo ver dat de bedreigingen en beledigingen ook in de echte wereld plaatsvonden. Intensief onderzoek heeft geleid tot het identificeren van deze verdachten.”

De twee verdachten zitten momenteel vast in beperkingen, hun apparaten zijn in beslag genomen.

Lees eerdere verhalen over het Looijkartel