Ga naar Content

Bedreigingen 'Looijkartel' gaan steeds verder: "1.000 euro als je hem genadeloos aftuigt"

De bedreigingen van een Telegram-groep die zich het Looijkartel noemt, aan het adres van de Hilversumse YouTuber Bradley van Dijk, beperken zich inmiddels allang niet meer tot alleen Bradley. Ook zijn familie, buren, vrienden, buren en zélfs de buren van zijn familie worden hard geraakt. 

Foto ter illustratie - Foto: Adobe Stock

"1.000 euro als je hem genadeloos aftuigt. Film je dit, dan krijg je een bonus van 500 euro." "400 euro voor degene die een foto regelt van het kenteken van zijn auto." "Zie je hem in kroeg of een winkel, geef het door, binnen 15 minuten kunnen wij hem pakken." "Wie schiet deze lelijkerd dood?"

Anoniem

Het is een kleine greep uit de oproepen die dagelijks worden gedaan in de Telegram-groep. De groep die verantwoordelijk is voor de bedreigingen noemt zichzelf het Looijkartel. Op het, door twee Russische broers ontwikkelde berichtenkanaal Telegram waar je volledig anoniem kunt zijn, hebben zich zo'n 7.300 mensen verzameld in de openbare groep.

De deelnemers kunnen meelezen hoe het kartel dagelijks slachtoffers online treiteren en pesten. Sommige mensen in deze groep laten zich zelfs verleiden om ook te gaan te treiteren of erger nog; tegen betaling strafbare feiten te plegen.

Onze redactie voegde zich twee maanden geleden aan het Telegram-kanaal toe. We volgen alle communicatie vanaf de start van de groep, 18 juli 2021. Dagelijks worden er berichten geplaatst en die liegen er niet om. Alles draait om 'de dikke, zwakzinnige die moet stoppen met zijn activiteiten', aldus leden van de groep. Volgens hen heeft hij geen recht om zijn stem te laten horen, omdat hij gek en dik is. Kennelijk levert dit te weinig leden op, want na enkele maanden komt er een forse beschuldiging bij. Hij is pedofiel.

Die beschuldiging wordt in de Telegramgroep hardnekkig herhaald. Ze noemen hem 'kinderverkrachter', al is het bewijs daarvoor flinterdun. Een spoiler: we hebben na uitgebreid onderzoek geen enkele aanwijzing gevonden voor de beschuldiging. 

"We zien ook privacygevoelige gegevens. Informatie die deze groep niet hoort te hebben"

Redactie NH Gooi

Onze redactie spreekt regelmatig met Bradley en ondanks alle bedreigingen en terreur gaat hij door met wat hij leuk vindt: filmpjes maken. Op verzoek van zijn familie en de autoriteiten is hij, zo vertelde hij in een eerder interview, tijdenlang gestopt met het maken van video’s. Maar het haalde niks uit, de bedreigingen gingen gewoon door. 

Privégegevens op straat

In de Telegram-groep staan oproepen in om Bradley 'af te tuigen' tegen betaling, hij wordt uitgescholden en vernederd, er staan foto’s van zijn huis op en filmpjes van mensen die bij zijn voordeur of die van zijn familieleden staan en tevergeefs komen voor de op Marktplaats of Facebook Marketplace aangeboden producten.

Ook zien we privacygevoelige gegevens. Informatie die deze groep niet hoort te hebben, zoals bijvoorbeeld gegevens over werkgevers van familieleden van Bradley, adressen, telefoonnummers, bankrekeningnummers tot zelfs de hoogte van uitkeringen en energierekeningen. Alle privégegevens liggen op straat.

Doxing wordt dat genoemd, het gebruik van persoonsgegevens voor intimiderende doeleinden. In februari dit jaar is een nieuwe wet aangenomen. Doxing is strafbaar. Er staat een forse geldboete en een jaar cel op.

"Ze doen zich voor als iemand anders... Ze ontlokken hun slachtoffer uitspraken of zetten ze aan tot het maken van naaktfoto’s"

Redactie NH Gooi

Een online terreurgroep als het Looijkartel is niet helemaal nieuw. Telegram heeft lange tijd een groep gehost die zichzelf Rattenmaffia noemde. Zij maakte jarenlang het leven van YouTubers en TikTokkers tot een hel. De groep wilde 'die schooiers het leven zuur maken' en maakte telefoonnummers en adressen bekend. Hun slachtoffers kregen eten bezorgd dat ze niet hadden besteld, werden om de haverklap gebeld en ernstiger nog; met de dood bedreigd. De Rattenmaffia is niet meer actief, maar het Looijkartel refereert nog regelmatig aan hun 'collega-strijders'.'

Hoe gaan ze te werk

De leden van de groep roepen hun 'strijders' of 'voetsoldaten' op de privacy van hun slachtoffers te schenden en brengen hun slachtoffers in compromitterende en gênante situaties. Ze doen zich voor als iemand anders, bijvoorbeeld als een meisje dat op zoek is naar een date. Ze ontlokken hun slachtoffer uitspraken of zetten ze aan tot het maken van naaktfoto’s. De informatie die ze daarbij verzamelen, leggen ze vast en die wordt verspreid in het openbare Telegram-kanaal: "Kijk eens, wat een viespeuk…" Zo brengen ze hun slachtoffer steeds verder in diskrediet en geven daarbij hun achterban een extra reden om in hun 'goede zaak' te geloven. 

Sensatiezoeken

Geen enkel middel schuwt het kartel. Mensen die in de Telegram-groep zitten en werkzaam zijn bij bedrijven of organisaties roepen ze op om persoons- en klantgegevens te lekken. De mensen die het Telegram-kanaal aansturen, de 'leiding' van het Looijkartel, maken zelf hun handen niet vies. Ze zetten anderen, vaak jongeren, aan tot actie, leunen achterover en hopen dat hun oproep succes heeft. 

Zoals een week of twee geleden. Een advertentiebombardement. "We trekken de AZC's leeg!", schreeuwde het in de Telegram-groep. Mensen met een kleine beurs komen massaal af op de goedkope Iphones en Playstations, maar er is niks te koop en ze staan voor een dichte deur. Het gebeurt bijna dagelijks.

De tekst loopt na dit informatieblok door.

Wat drijft deze mensen die het stalken, bedreigen en intimideren tot op het obsessieve doen? In een telefoongesprek met onze redactie wil het Looijkartel hun kant laten horen. Bijgaand een klein stuk uit het telefoongesprek:

- Waarom doen jullie niet gewoon aangifte als jullie bewijzen van pedofilie hebben?

* Dat hebben we meerdere keren gedaan, maar de politie doet er niks mee, net als de politie niks doet met de aangiftes van Van Dijk tegen ons.

- Waarom vinden jullie dat jullie het recht hebben om hem te bedreigen met de dood. Dat gaat toch veel te ver?

*Nee, ik denk niet dat het te ver gaat en ik denk dat de rest daar ook zo in staat. Deze man moet gestraft worden voor zijn daden. Wij hebben tenslotte bewijzen.

- Jullie zijn geen Openbaar Ministerie, geen rechtbank.

* Nee, dat klopt, maar de overheid doet ook niks tegen dit soort mensen.

N.B. Er is geen bewijs voor de beschuldigingen van het Looijkartel. Voor zover wij hebben kunnen nagaan heeft Van Dijk geen strafbare feiten gepleegd.

Met een groep van 7.300 meelezende sensatiezoekers is het een koud kunstje om bij te houden waar hun slachtoffers zijn. Zijn ze op hun werk? Zitten ze thuis op de bank? Zijn ze voor een boodschap in de supermarkt? Rijden ze weg in hun auto? Even naar de kroeg? Alles wordt gemeld, alles wordt gezien.

Verwoestende impact

De impact op de slachtoffers van het Looijkartel is verwoestend. Mensen die ermee te maken krijgen, ervaren ernstige psychische stress, angst en depressie als gevolg van voortdurende intimidatie. Dat heeft negatieve gevolgen voor hun carrière en persoonlijke relaties. De groep lijkt ongrijpbaar.

De anonimiteit van de internetwereld maakt het moeilijk voor de politie om de daders te identificeren en dat weten ze zelf goed. Ze voelen zich onaantastbaar, machtig. Ze zijn 'marionettenspelers die hun slachtoffers aan touwtjes hebben', zoals ze zelf zeggen. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]