Ga naar Content

N9 tussen Schagerbrug en Julianadorp dicht door botsing met vijf auto's, twee gewonden

Op de N9 bij 't Zand zijn vanmiddag rond 13.40 uur vijf voertuigen op elkaar gebotst.  Hierbij zijn twee mensen zwaargewond geraakt, zo meldt de politie. De weg is tussen Schagerbrug en Julianadorp afgesloten. Er staat zo'n drie kilometer file.

Foto: Inter Visual Studio

Update

De weg is naar verwachting nog tot 18 uur afgesloten.

De gewonden zijn aanspreekbaar en zijn naar het ziekenhuis gebracht. Aanvankelijk was er ook sprake van een derde gewonde, maar daarvan bleken de verwondingen toch mee te vallen.

Het ongeluk is gebeurd door een file die is ontstaan vanwege maaiwerkzaamheden, zo geeft de politie aan. "Verschillende auto's van beide kanten zijn uitgeweken en hebben elkaar daarbij geraakt", aldus een woordvoerder van de politie.

'Kopstaartbotsing'

Een getuige geeft aan dat de eerste auto remde, twee andere auto's erop botsten en een vierde auto de kopstaartbotsing probeerde te ontwijken. Daarbij belandde hij op de andere weghelft, waar juist een bestelbus reed die uit de andere richting kwam.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De verkeersongevallenanalyse gaat onderzoek doen over hoe het precies kon gebeuren.

De weg is vanwege het onderzoek en opruimwerkzaamheden nog wel een tijd afgesloten. Rijkswaterstaat verwacht de weg rond 17 uur te kunnen vrijgeven.

Verkeer wordt omgeleid via de naastgelegen parallelweg.

Top tien meeste ongelukken

Het is niet voor het eerst dat het mis gaat op de N9. Afgelopen april bleek nog uit onderzoek dat de weg in de top tien staat van wegen waar de meeste ongelukken gebeuren. Tussen 2017 en 2021 waren hier vijf dodelijke ongelukken en 84 slachtofferongevallen. Ook hierna ging het vaak mis: zo raakten vorig jaar mei drie mensen gewond bij een frontale botsing bij Burgerbrug en raakten in augustus twee vrouwen zwaargewond na een crash bij Schoorl.

Doden waren er te betreuren in oktober na een botsing tussen een touringcar en een auto bij Bergen (een 20-jarige Schoorlaar die op kamers zat in IJmuiden) en afgelopen maart met een 31-jarige man uit Den Haag die op de verkeerde weghelft was beland.

Al jaren wordt gepleit voor maatregelen op deze en andere N-wegen. Het is een van de redenen waarom in 2021 is gestart met een trajectcontrole op de N9 tussen Burgervlotbrug en Sint Maartensvlotbrug, al blijkt nog steeds dat mensen te vaak te hard rijden.

Foto: Inter Visual Studio

Lees ook