Ga naar Content
Haarlem

Verbouwde Koepel wint Haarlemse architectuurprijs: hoe een gevangenis geliefd werd

23 november 2022, 15.35 uur · Aangepast 24 november 2022, 08.56 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

De jury van de Haarlemse architectuurprijs Lieven de Key Penning 2022 en een ruime meerderheid van de publiekstemmers zijn het er over eens: de Koepel is hét verbouwingsproject in Haarlem waarbij het monument het beste nieuw leven in is geblazen. Een groep Haarlemmers ijvert al jaren om in de oude gevangenis ondernemers en studenten onder te brengen. Eén van de pioniers, Jacqueline van de Sande, is blij verrast met de prijs. "Het is een grote waardering voor ons idee."

Haar verbazing dat de Koepel de prijs toegekend heeft gekregen, zit hem vooral in de grootsheid van het project dat een bewogen geschiedenis kent. "Ik verwacht altijd dat de underdog meer kans maakt. Maar zowel publiek als jury kozen nu voor ons." De jury was het unaniem eens met twintig procent van de publiekstemmers. 

Van de Sande richtte in 2016 Stichting Panopticon op met Martijn van de Poll, architect André van Stigt, Hans Andriaanse en voormalig stadsarchitect Thijs Asselsbergs. Met een University College in combinatie met een plek voor ondernemers en horeca is het de bedoeling om de Koepel letterlijk en figuurlijk open te stellen voor de Haarlemmers. De ondernemers namen als eerste hun intrek in het pand, in februari van dit jaar ging de bioscoop open en sinds oktober lopen de studenten van de Haarlem Campus rond over de balustrades van het cellencomplex dat nog steeds intact is. 

'Kop en schouder'

Het is volgens de jury een verbouwingsproject dat 'met kop en schouder' uitsteekt boven de andere negen genomineerde projecten voor de Lieven de Key Penning. "Hoe een gevangenis, ontworpen om veroordeelden binnen en het publiek buiten te houden, op volkomen vanzelfsprekende wijze is geopend en in het weefsel van de stad opgenomen, dat is een ongekende prestatie."

Tekst gaat door na deze videoreportage, vlak voor de opening van de Koepel, met onder andere een rondleiding door architect André van Stigt. 

Sneak Preview Koepel - NH Nieuws / Geja Sikma

Vooral de kuip die onder het middenplein in de Koepel is gemaakt, is een 'briljante oplossing voor het funderingsherstel'. De opwaartse druk gaat verzakking tegen en biedt tegelijk ruimte voor een bioscoop annex collegezalen en klimaatinstallaties. En de manier waarop de architect André van Stigt het geluid in het galmende gebouw heeft weten te beheersen zonder de monumentale waarde van het gebouw aan te tasten, vindt de jury ook erg bijzonder. 

Ook zijn de ramen van de cellen zorgvuldig vergroot, terwijl dat toch een zorg was voor veel omwonenden die bang waren dat het karakter van de oude gevangenis teveel verloren zou gaan.

Tekst loopt door . 

Architect André van Stigt van de verbouwde Koepel - Foto: Jurriaan Hoefsmit

"Ik ben blij dat ons idee nu zo geland is in de stad. We zijn hard bezig met onze kunst en cultuurprojecten. Daar gaan we begin volgend jaar ook mee van start." Van de Sande wil dat de Koepel nog prominenter in de stad aanwezig wordt. "Maar het is nu in ieder geval al open. Er lopen ondernemers en studenten, iedereen kan altijd naar binnen voor de bioscoop en de markten op zondag. En als er begin volgend jaar een pop-up restaurant is, dan is de entree nog zichtbaarder."

Tekst loopt door.

Lees ook

Wel maakt de jury zich nog zorgen over de ontwikkeling van het gebied om de Koepel heen. Dat loopt nog achter. Een probleem dat Jacqueline van Stichting Panopticon erkent. "De studentenwoningen zijn begin volgend jaar klaar en dan moet er nog een garage komen en het hotel aan de voorkant. Het terrein is nog niet klaar."

Dat juist de meerwaarde van de huidige gebruikers van het pand nu zo wordt geprezen, ziet ze als grote waardering voor het oorspronkelijke plan. "Het publiek ziet nu hoeveel mensen er werken, hoe goed dat is voor het bedrijfsleven", zegt Van de Sande. "Haarlem is een goede woonstad, maar dan is het wel belangrijk dat er ook werkgelegenheid en ruimte voor innovatie is. Dat wordt wel eens onderschat. Je moet niet iedereen in de auto laten stappen. Nu wordt het werk weer verschoven van Amsterdam naar Haarlem."

Lieven de Key Penning 2022

Lieven de Key Penning is een onderscheiding vernoemd naar de Vlaamse architect Lieven de Key, die eind 16de, begin 17de eeuw de eerste stadsbouwmeester van Haarlem was. De prijs wordt door de gemeente Haarlem dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. Uit tien genomineerde projecten die de afgelopen drie jaar zijn opgeleverd wordt gekozen op basis van telkens een ander thema. Dit jaar stond centraal de betekenis die het gerenoveerde gebouw toevoegt aan de leefbaarheid van de stad, met oog voor duurzaamheid. 

Vier van de tien genomineerde projecten sprongen eruit, volgens de jury:

- het Pieter Teylershuis, waarbij vooral het wegwerken van klimaatinstallaties tot kunst verheven is; 

- een verouderde huurwoning in Tuinwijk Oost, die helemaal in oude staat is opgeknapt door particuliere eigenaren. Het geldt volgens de jury als voorbeeld voor de hele wijk, doordat zijn 'hun nek uitstaken';

-  en een naoorlogs wooncomplex aan de Braillelaan, dat onder druk van bewoners gerenoveerd is in plaats van afgebroken. 

Lieven de Key Penning 2022 - Foto: Jurriaan Hoefsmit

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]