Ga naar Content
Noord-Holland

Ex-gevangene ziet De Koepel in Haarlem het liefst in puin

29 januari 2015, 14.36 uur · Aangepast 29 januari 2015, 15.56 uur
Door: · Foto: Rein van Lierop

HAARLEM "Alle ramen moeten groter worden, want toen ik er indertijd zat vond ik het ook al veel te klein." Hij is ex-bewoner van de koepelgevangenis en laat tijdens een bijeenkomst over de toekomstige bestemming van het pand duidelijk weten wat hij er van vindt: "Slopen!"

Van regiocorrespondent @Geja Sikma

Het was druk gisteravond op de bijeenkomst in het ABC Architectuurcentrum in Haarlem. Omwonenden, architecten, projectontwikkelaars, en ook de bejaarde man. Hij wil niet met naam in de media, maar komt er nu openlijk voor uit dat hij toch wel weet waar hij het over heeft. 

"Ik heb daar 6,5 maand gewoond." En later, nadat al veel mogelijkheden en onmogelijkheden voor De Koepel aan de Harmenjansweg over tafel zijn gegaan, oppert hij dat wat weinig Haarlemmers met hem eens zullen zijn. 

Van de buitenkant is De Koepel een markant punt in de stad, waar elke Haarlemmer wel een idee voor heeft. De gemeente bepaalt de randvoorwaarden en ziet een toekomst in de culturele hoek of horeca. Of misschien wel een woonvorm. 

Detailhandel die concurrerend is voor de binnenstad is minder gewenst. En het moet volgens de gemeente ook geen gesloten bolwerk worden, dus een moskee, een bordeel, een gokhal of een goederenopslag is ook geen ideale invulling van De Koepel. 

De ex-gevangene hoort het hoofdschuddend aan. "Je moet zoveel aanpassen, die ramen zijn veel te klein. En je kan je er ook niet goed bewegen." De omstanders lachen, maar dan legt hij uit: "Het is voor mij een gebouw waar ik en velen met mij pijn hebben geleden en die herinnering blijft." Dan snap je een beetje meer waarom hij toch oppert om De Koepel maar te slopen. Een beetje...