Ga naar Content
Haarlem

Verbouwing De Koepel bijna klaar: "Bedrijven kijken nu naar Haarlem"

20 oktober 2021, 07.30 uur · Aangepast 22 oktober 2021, 09.44 uur
Door: Marieke Pijlman · Foto: NH Nieuws

Kwamen er vroeger nog mensen terecht die de verkeerde afslag in hun leven hadden genomen, zo komen er binnenkort mensen samen die aan hun toekomst willen werken: de oude koepelgevangenis in Haarlem. De verbouwing van het rijksmonument is bijna klaar en over zo'n twee maanden gaat de vernieuwde Koepel definitief open. 

Het wordt een plek waar zowel cultuur, studenten als het bedrijfsleven samenkomen. In het pand is een kelder gemaakt, waar een bioscoop komt met meerdere zalen. Die zullen ook gebruikt gaan worden als collegezalen waar studenten les kunnen krijgen, als er geen film draait.

Op de begane grond en de twee verdiepingen daarboven komen ruimtes voor bedrijven, horeca en University College Haarlem. Op het bovendek en in de oude cellen, komen werkplekken voor zelfstandigen en bedrijven.

"Er moeten straks ruim een miljoen mensen per jaar door de Koepel lopen", vertelt Mike Rijkers van Cupola XS, één van de hoofdhuurders van de Koepel die de ruimte gaat onderverhuren aan het bedrijfsleven. "Mensen komen hier om een film te pakken, een kop koffie te drinken, te werken of om te studeren."

Verbouwing van de Koepel in Haarlem - NH Nieuws

Ambitieus plan

De nieuwe bestemming van de Koepel begon een aantal jaar geleden met een burgerinitiatief. Een ambitieus plan dat nu definitief vorm krijgt en wat volgens Rijkers ook mensen van buiten Haarlem aantrekt. "Het leuke is dat bedrijven die eerst alleen naar Amsterdam keken, nu naar Haarlem komen."

De hele verbouwing duurt bijna twee jaar en de totale kosten komen uit op 30 miljoen euro. 

Het is een groot project, zelfs voor projectleider Herman Reurs, die al andere grote vergelijkbare verbouwingen van rijksmonumenten in Amsterdam en Rotterdam heeft geleid. "Het samenwerken aan een project met zo'n geschiedenis is gewoon bijzonder. Dat komt door wat je gaandeweg tegenkomt, zoals wanneer je een cel inloopt waar de gevangenen hebben gezeten en je ziet wat daar op de muren staat. En dan de realisatie dat daar straks een student zit te werken."

De verbouwing ligt op schema. Op het bovendek waar straks een kantoortuin komt, hoeft alleen de vloerbedekking er nog in en moeten de balustrades afgewerkt worden. Aan de verdiepingen daaronder moet nog meer gebeuren, maar Reurs denkt dat het allemaal wel goed gaat komen. "Gelukkig ben ik niet zo gauw gestrest, maar ik begin wel een beetje zenuwachtig te worden", zegt hij lachend. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]