Ga naar Content

Motorbende-kopstuk niet langer verdacht van dodenlijst Zaans gevangenispersoneel

Crimineel Lysander de R. wordt niet meer verdacht van het maken van een dodenlijst in de gevangenis van Zaanstad. Vorig jaar werd daar een briefje met namen van personeelsleden gevonden. Het kopstuk van motorbende Hardliners werd toen in allerijl overgeplaatst. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft geen bewijs gevonden om iemand te vervolgen.

Foto: NH Nieuws

Lysander de R., voormalig leider van de Haarlemse Hells Angels, zit sinds 2019 een gevangenisstraf uit van negen jaar. In augustus 2021 bleek dat hij binnen de gevangenis een soort machtspositie had.

De crimineel zou personeelsleden van Justitieel Complex Zaanstad intimideren en de door hem opgerichte motorbende Hardliners aansturen vanuit de cel. Ook zou hij zijn gelinkt aan een gevonden briefje met namen van medewerkers van de gevangenis.

De R. werd overgeplaatst naar een andere bajes en kreeg inperkende maatregelen opgelegd. Het Openbaar Ministerie startte een onderzoek naar het aangetroffen briefje. "Het onderzoek is afgerond", laat een woordvoerder van het OM nu weten.

Lees ook

"Er zijn in dit onderzoek geen aanhoudingen verricht, wel zijn er meerdere personen als verdachte aangemerkt, maar het onderzoek heeft onvoldoende wettig en overtuigend bewijs opgeleverd om één van die personen te kunnen vervolgen." Welke personen dit zijn wil de woordvoerder in verband met privacy niet op in gaan. 

De R. kreeg volgens zijn advocaat eerder dit jaar een brief van het OM met daarin de mededeling dat het onderzoek naar hem en het briefje werd geseponeerd. Remo Kint reageert tegen NH Nieuws: "Mijn cliënt heeft helemaal niets te maken met liquidaties of voorbereidingen daartoe. Fijn dat dit dan ook naar het Rijk der Fabelen is verwezen." 

Op dit moment zit zijn cliënt gedetineerd in Leeuwarden, volgens Kint ook in een strikter regime. De advocaat laat weten zich 'te beraden' op eventuele juridische stappen: mogelijk wil De R. terug naar de gevangenis in Zaanstad. 

Explosies Westerkoog

De Haarlemmer wordt wel nog verdacht van betrokkenheid bij de intimidaties en explosies in een woonwijk in Koog aan de Zaan tussen februari en augustus vorig jaar. Auto's van niets nietsvermoedende buurtbewoners brandden af. De R. zou deze acties mogelijks vanuit zijn cel in Zaanstad hebben aangestuurd.

Andere leden van zijn motorbende Hardliners worden door het Openbaar Ministerie met de uitvoering in verband gebracht. Inmiddels zijn die mannen allen op vrije voeten gesteld. Het onderzoek naar de incidenten is afgerond, laat het OM Nu weten, maar er is nog geen zicht op een inhoudelijke behandeling van de zaak. 

Lees ook

Heb jij tips over dit verhaal? Mail dan naar [email protected].