Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

MC Hardliners-baas De R. overgeplaatst 'vanwege intimidatie' in Zaanse gevangenis

18 augustus 2021, 09.18 uur · Aangepast 18 augustus 2021, 22.32 uur · Door Jouri Bakker

Voorman van motorbende MC Hardliners Lysander de R. (39) is gisteravond halsoverkop vanuit de gevangenis van Zaanstad overgeplaatst naar een andere gevangenis.

Inter Visual Studio / Sander Disselkoter

Dat bevestigt De R.'s advocaat Remco Kint tegenover NH Nieuws, al weet hij niet in welke gevangenis de Haarlemmer nu wordt vastgehouden. Kint zegt nog geen contact met De R. te hebben gehad, maar hoopt hem later vandaag te spreken. 

De R. is overgeplaatst nadat medewerkers van de Zaanse gevangenis bij De Telegraaf alarm hadden geslagen over de machtspositie die De R. in de gevangenis zou hebben. De voormalig voorzitter van het Haarlemse chapter van de Hells Angels zit sinds 2018 een celstraf van negen jaar uit voor het aansturen van een criminele organisatie, afpersing, brandstichting, wapenbezit en geweld. 

De R. richtte in 2019 vanuit zijn cel de nieuwe motorclub MC Hardliners op. Die club zou hij jarenlang vanuit de Zaanse gevangenis hebben aangestuurd. Omdat zelfs leidinggevenden doodsbang voor hem zijn, werd hem daarbij geen strobreed in de weg gelegd, schrijft de krant. 

Vanwege machtspositie die De R. met hulp van handlangers binnen de gevangenismuren opbouwde, spreken medewerkers en gedetineerden zelfs over het 'Kartel van Zaanstad'. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zegt tegen de Telegraaf de zaak zeer serieus te nemen en de incidenten te onderzoeken.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]