De advocaat van de veroordeelde leider van de Haarlemse Hells Angels Lysander de R. overweegt om naar de rechter te stappen. In de gevangenis in Zaanstad zou volgens RTL Nieuws een dodenlijst zijn opgedoken met daarop namen van medewerkers van de gevangenis. Ook zou hij naar Extra Beveiligde Inrichting (EBI) Vught zijn overgeplaatst. Volgens de advocaat is hier niets van waar.
Dat zegt de advocaat van Lysander de R., Remco Kint tegen, NH Nieuws. Hij is furieus en overweegt juridische stappen tegen RTL Nieuws vanwege het melden van foutieve informatie over zijn cliënt.
Meerdere bronnen binnen Justitieel Complex Zaanstad zouden tegen RTL Nieuws hebben verteld over een dodenlijst met namen van medewerkers, die in handen was van Lysander de R.
Hij was de laatste tijd vooral in het nieuws vanwege zijn rol binnen motorbende Hardliners: vanuit PI Zaanstad zou hij leden hebben aangestuurd, maar hij zou ook een machtspositie hebben gehad op zijn afdeling in de gevangenis en personeel hebben geïntimideerd.
"Ik heb Lysander net gesproken en het is niet waar. Ik spreek hem morgen uitgebreid, maar die bronnen van RTL Nieuws kloppen van geen kant", aldus Kint. Ook zou volgens die bronnen Lysander de R. inmiddels in de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught zitten.
Inmiddels heeft RTL die passage verwijderd, maar Kint zegt dat ook dat niet waar is: zijn cliënt zit nog steeds in Krimpen aan den IJssel, waarheen hij kortgeleden is overgeplaatst vanuit Zaanstad.
De R. zit een gevangenisstraf van negen jaar uit, omdat hij kopstuk was van het Haarlemse Hells Angels-chapter. Vanuit de gevangenis zette hij vervolgens in 2019 een nieuwe motorclub op, MC Hardliners. Verschillende leden van de clubs moesten afgelopen jaar voor de rechter komen voor onder meer afpersing.
Medewerker gevangenis
Volgens een medewerker van de gevangenis in Zaanstad is er pasgeleden een check geweest van de post van leden van de gedetineerdencommissie (gedeco) waar Lysander de R. ook lid van was. Mogelijk zou er toen iets gevonden zijn tussen de post van De R.
Er zouden wel vaker namenlijstjes rondgaan in de gevangenis. "Bijvoorbeeld een top tien kutbewaarders. Ik sta er zelf ook weleens op", aldus de medewerker (zijn naam is bekend bij de redactie). Er gingen volgens hem wel geruchten onder personeel dat er een dergelijke lijst was, maar daar werd 'intern heel erg geheimzinnig over gedaan'.
Dienst Justitiële Inlichtingen (verantwoordelijk voor alle gevangenissen in Nederland) wil tegen NH Nieuws niet reageren. Volgens hen ligt de woordvoering bij de politie, maar ook zij weigeren vragen te beantwoorden.
Er zou op dit moment wel een onderzoek lopen naar de gang van zaken bij PI Zaanstad. Het Openbaar Ministerie, dat volgens RTL Nieuws de vermeende dodenlijst zou onderzoeken, is ook om een reactie gevraagd.
De vakbond voor justitieel personeel geeft desgevraagd aan dat er geen meldingen binnen zijn gekomen van medewerkers die zich zorgen maken over een dodenlijst. Wel hebben zij naar aanleiding van het artikel van RTL Nieuws contact gezocht met de directie van de gevangenis om opheldering te vragen.
💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?
- Blijf op de hoogte via nhnieuws.nl/zaanstreek-waterland
- Mail ons jouw tips, verhalen, foto’s en filmpjes naar [email protected]
Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]