Oprichter van motorbende Hardliners Lysander de R. zit volgens het Openbaar Ministerie zeer waarschijnlijk achter het tiental incidenten zoals explosies en brandstichting vorig jaar in een woonwijk in Koog aan de Zaan. Hij zou bendeleden vanuit de gevangenis opdracht hebben gegeven om een bewoner van de geteisterde woning onder druk te zetten een valse verklaring af te leggen.
Dat blijkt uit de tussentijdse zitting vanmiddag van één van de vijf verdachten in deze zaak, de Diemenaar Andry S. (32). Hij zou samen met onder anderen Frank L. achter de incidenten zitten die vorig voorjaar zorgden voor grote angst onder bewoners van Westerkoog.
Het begint daar allemaal op 31 januari 2021: een verdacht pakketje wordt neergelegd voor de deur van een hoekhuis aan de Kuipersveld. Het blijkt geen bom te zijn, maar toch zit de schrik in de buurt er goed in.
Er volgen meerdere heftige autobranden, waarvan ook onschuldige mensen de dupe zijn, en explosies met vuurwerk. Dit blijft, ondanks dat er inmiddels camera's in de buurt worden gehangen, tot augustus doorgaan.
"Het doet veel met ons", aldus een getroffen buurman in tranen voor de camera van NH Nieuws. "Mijn echtgenote heeft ernstig hartfalen en al een paar keer een hartinfarct gehad. Ze heeft het heel, heel slecht." Al die tijd is het voor de buurt onduidelijk waaróm deze familie wordt geïntimideerd, tot nu.
Het idee van het Openbaar Ministerie is namelijk dat één van de bewoners van het hoekhuis op deze manier onder druk is gezet om in een ander onderzoek te liegen bij de rechter. Dit zou waarschijnlijk in opdracht zijn geweest van Lysander de R., die op dit moment een gevangenisstraf uitzit van negen jaar voor onder meer mishandeling en afpersing. Om welk ander onderzoek dit gaat, is niet duidelijk.
Overigens zei de officier ook dat er over dit scenario - De R. als opdrachtgever - niets staat in dít dossier. Of daar een ander onderzoek naar loopt, is ook niet duidelijk.
Wel is Diemense motorhandelaar Andry S. volgens justitie in elk geval betrokken bij de brandstichting op 9 en 21 juni en op 2 augustus 2021. Dit blijkt volgens het OM onder meer uit telefoongegevens en een op zijn auto gelijkend voertuig dat in de buurt is gezien. Ook zou hij door een getuige op de fiets zijn gespot in de wijk.
'Hij is lid van chapter Zaandam'
S. schudt zijn hoofd. Hij ontkent iets met de intimidaties te maken te hebben en hoopt vrij te komen om voor zijn moeder te zorgen. Maar dat lijkt het OM niet verstandig. "Hij is lid en heeft contact met leden van motorbende Hardliners, chapter Zaandam", zei de officier daarover. Zij verdenkt hem daarom ook van deelnemen aan een criminele organisatie.
De andere vier verdachten voor de aanslagen zijn namelijk ook lid: Frank L. uit Alkmaar bijvoorbeeld. Hij is, net als oprichter van Hardliners Lysander de R., een veroordeeld ex-Hells Angel. De reden dat hij vandaag niet hoefde voor te komen is dat hij een andere gevangenisstraf uitzit.
Advocaat van Andry S. Remco Kint pleitte voor schorsing van de voorlopige hechtenis. "Hij heeft een eigen zaak, werkt altijd hard en moet zorgen voor zijn moeder. Hij komt op deze manier in de financiële problemen." De rechter beslist daar later vandaag over.
Er zijn op dit moment vijf verdachten in de zaak: Andry S. uit Diemen, Alkmaarder Frank L., een man uit Hoorn en twee Amsterdammers. Lysander de R. is op dit moment alleen als getuige gehoord in het onderzoek naar de incidenten in Koog aan de Zaan, maar het Openbaar Ministerie sluit meer aanhoudingen binnenkort niet uit.
De R. werd in 2021 halsoverkop van Justitieel Complex Zaanstad overgeplaatst naar een andere bajes, omdat hij 'het personeel in zijn zak zou hebben'. Daarnaast zou er in de gevangenis een dodenlijst rondgaan. Dit heeft zijn advocaat Remco Kint altijd ontkend.
Heb jij tips over deze zaak? Mail dan naar [email protected].