Ga naar Content

Leden MC Hardliners verdacht van gijzeling en afpersing: wat is dit voor motorbende?

Waar motorclubs als Hells Angels, Bandidos, Satudarah en No Surrender wettelijk verboden zijn, mag het relatief nieuwe MC Hardliners nog bestaan. De club groeit, ook al zit de oprichter vanaf het begin in de gevangenis. Ondertussen worden meerdere leden gelinkt aan criminele activiteiten en zitten gemeenten met de club in hun maag.

Foto: Facebook MC Hardliners

Morgen staan er vijf leden van de motorclub terecht op verdenking van gijzeling en afpersing. "Het is de meest gevaarlijke motorbende van dit moment, aangestuurd vanuit Noord-Holland", zegt misdaadverslaggever van De Telegraaf Mick van Wely tegen NH Nieuws.

In amper twee jaar groeide MC Hardliners van tien naar zo'n tweehonderd leden, die volgens de club zelf verdeeld zijn over 22 afdelingen - ook wel chapters genoemd - in verschillende steden.

In Noord-Holland gaat het om chapters in Haarlem, Hoorn, Alkmaar, IJmuiden, Hoofddorp, Den Helder, Amsterdam en Beverwijk. De politie zegt in ieder geval tachtig leden in beeld te hebben die worden gelinkt aan zo'n tweeduizend criminele activiteiten. Al in het oprichtingsjaar werden strafrechtelijke onderzoeken gestart na meerdere incidenten.

Explosies in Hoorn

"Ze houden zich bezig met provocatie, geweld, drugs en afpersing. Sommige leden zijn bijvoorbeeld vanwege slecht gedrag uit andere clubs gegooid en het is dus een ratjetoe van bendeleden", aldus Van Wely.

Er zou zelfs sprake zijn van een bendeoorlog tussen MC Hardliners en de in 2019 verboden club Satudarah. Ook de heftige bomexplosies bij woningen in Hoorn en de daarop volgende schietpartij in Zwaag in december en januari worden gelinkt aan de spanningen tussen de clubs. 

'Slachtoffer moest geld pinnen'

Een vijftal leden van MC Hardliners moet morgen en vrijdag voor de rechter verschijnen op verdenking van afpersing en vrijheidsontneming van een man uit Opmeer. Zij zouden het slachtoffer tussen 7 en 14 oktober 2019 geld hebben laten pinnen om een schuld te vereffenen. Omdat hij niet genoeg geld op zijn bankrekening had, zouden ze hem ook naar casino's hebben gebracht om daar te gokken.

De verdachten Jeremy N. uit Opmeer, Stanley S. uit Alkmaar, Stefan R. M. uit Hoorn, Dimitri C. uit Rotterdam (maar geboren in Heerhugowaard) en Bert K. uit Amsterdam ontkennen enige betrokkenheid, meldt een van hun advocaten Remco Kint aan NH Nieuws. We zijn bij de rechtszaak aanwezig. 

Spanningen tussen motorbendes zijn in Nederland relatief nieuw. In een politierapport van 2014 staat dat het in Nederland op dat moment nog niet is gekomen tot een gewelddadige escalatie, maar dat er soms wel sprake was van een zekere rivaliteit tussen de clubs.

Daarbij zou het vooral gaan om rivaliteit tussen individuele leden. Maar ook op chapterniveau werden volgens dat rapport al wel spanningen tussen clubs gesignaleerd, met name bij chapters die in dezelfde stad zitten.

Crimedesk

In een aflevering van Crimedesk van januari vertelt een ex-lid van MC Hardliners anoniem dat 'de oorlog' met Satudarah in de zomer van 2020 is ontstaan op een chapterfeest in Amsterdam-Noord. "Toen viel een man een vrouw lastig. Hij is door een mannetje of vijftien, zeventien van ons de pleuris in gemept."

De man bleek een hooggeplaatst lid van Satudarah te zijn en gewelddadige vergeldingsacties volgden. Zo werden oud-leden van Satudarah die waren overgelopen naar MC Hardliners naar een woning gelokt en gegijzeld.

"Onder bedreiging moesten ze zich uitkleden en met hun colors (logo, red.) naakt op de foto", aldus het ex-lid. 'Van je broers moet je het hebben', viel te lezen op de daarna verspreide foto's. Twee weken daarna liepen MC Hardliners met hun colors door Hoorn om te laten zien dat ze niet bang zijn. Daarna is het volgens de man totaal geëscaleerd in die regio.

Bij een woning in Hoorn ging op 1 december een explosief af - Foto: Inter Visual Studio

Om te begrijpen waar het gewelddadige karakter van MC Hardliners vandaan komt, is het goed om te weten dat de club in de gevangenis is ontstaan. In mei 2019 maakte Lysander de R. vanuit zijn cel bekend MC Hardliners te zijn begonnen.

De Haarlemmer zit sinds 2018 een straf van negen jaar uit voor mishandeling, afpersing, bedreiging, brandstichting, wapenbezit en het leiding geven aan een criminele organisatie. Die criminele organisatie was de Haarlemse afdeling van de Hells Angels. De meest beruchte chapter van Nederland.

Van Wely: "De afdeling met een schrikbewind. Met afpersingen, bomaanslagen en wapens en een oorlog met motorclub Bandidos. Ze terroriseerden iedereen die geen lid was." Zo waren er in 2014 en 2015 branden in clubhuizen van meerdere motorclubs in Noord-Holland en werd oud-burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders geïntimideerd.

Zelfde logo

Na meerdere veroordelingen van Hells Angels-leden werd de motorclub uiteindelijk in mei 2019 landelijk verboden. Hoewel De R. na een ruzie al uit die club was gezet en in de bak zat, richtte hij diezelfde week MC Hardliners op. Wat opvalt, is dat het logo en de kleuren sterk op het logo en de kleuren van de Hells Angels lijken.

Lysander de R. zei destijds tegen De Telegraaf: "Ik laat me niet vastzetten of muilkorven. Ik ga verder met mijn passie." Power is taken, not given, valt te lezen op de website van de MC Hardliners. De club zou nu met name gerund worden vanuit Haarlem en Hoorn.

Logo van de Hells Angels en MC Hardliners - Foto: NH Nieuws / Facebook MC Hardliners

Het stijgende ledenaantal valt volgens Van Wely deels te verklaren. "Het leven van hesjes en broederschap is verslavend. Misschien sluiten ze zich soms ook uit veiligheidsoverwegingen aan. Het is ook vrij makkelijk lid te worden."

Het ex-MC Hardliners-lid bij Crimedesk werd lid van de motorclub om het kameraadschap, motorrijden, maar ook om aanzien. "Het is toch de harde kern van de Hells Angels waar je bij hoort. Hoe mooi is het dat je voor Lysander, de hoge pief van de MC-wereld, colors mag dragen."

"Het heeft niks met broederschap en motorrijden te maken"

Ex-MC Hardliners-lid in Crimedesk

Maar daar kwam hij na een tijd lid te zijn geweest op terug. Hij was bij verschillende geweldsdelicten aanwezig en moest op een gegeven moment zelfs een wapen dragen. "Ga niet met die mensen in zee. Je hebt de club niet nodig, de club heeft jou nodig. Je bent een loopjongen voor ze. Levensgevaarlijk."

Van Wely bevestigt dat: "Een paar mannen hebben de leiding en de rest wordt keihard uitgebuit." We kunnen er volgens de misdaadverslaggever op rekenen dat oprichter De R. vandaag de dag nog steeds de touwtjes in handen heeft binnen de club en dat hij een machtspositie heeft in de gevangenis. "Hij kan bezoek ontvangen en gewoon bellen. Ook zitten kompanen van hem 'buiten' en zijn nieuwe leiders opgestaan."

Het is volgens hem zaak dat MC Hardliners niet te groot wordt. "Hoewel in de gemiddelde mocro-maffiabende meer drugs wordt verhandeld en meer geweld wordt gebruikt, kunnen deze lui wel heel intimiderend te werk gaan. Met name omdat ze opereren als groep."

'Wij wisten niet van dit chapter in IJmuiden, maar houden die uiteraard nu wel in de gaten"

Gemeente Velsen

Zo infiltreren ze volgens hem in horeca, zetten ze portiers bij de deur, bedreigen ze bestuurders en verkopen ze drugs in je zaak. "Het zijn gewoon etters en je moet dat niet laten groeien en juist ontmoedigen."

Die ontmoediging is al jaren aan de gang. Gemeenten spelen daar een belangrijke rol in. Burgemeesters hebben in de afgelopen jaren al meerdere clubhuizen gesloten, zoals die van Satudarah in Hoorn eind 2019 en recent die van de Angels in IJmuiden. Maar de activiteiten van de relatief nieuwe club MC Hardliners vragen weer om nieuwe maatregelen vanuit de lokale overheid. 

Zoals in Haarlem en Hoorn gebeurt: het is daar voor MC Hardliners verboden om zichtbaar met colors te lopen of te rijden. Vorige week werden veertien leden nog opgepakt omdat ze onderweg naar een uitvaart wél reden met logo's op de jassen. In de loop van 2021 voert ook gemeente Heerhugowaard/Langedijk deze regel in. 

Uit rondgang van NH Nieuws langs meerdere gemeenten blijkt dat zij bekend zijn met (leden van) MC Hardliners. In de meeste gevallen is er 'speciale aandacht' voor de motorclubs vanwege een 'mogelijke link met criminele activiteiten'.

Gemeente Velsen was niet op de hoogte van een recent nieuwe chapter in IJmuiden. "Wij houden die uiteraard nu ook in de gaten", aldus een woordvoerder. 

Outlaw motorcycle gangs

Gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie werken samen al jaren aan een integrale aanpak van motorclubs. En met succes, blijkt uit een onderzoeksrapport van het Landelijke Informatie en Expertise Centrum van 2019 over motorcycle gangs.

Daaruit blijkt dat motorbendes minder aanwezig zijn in de openbare ruimte en de criminele activiteiten niet escaleren. Wel wordt er geconcludeerd dat een stevige aanpak nodig blijft, omdat deze motorbendes zich nog altijd bezig houden met ernstige criminele activiteiten. 

De wraakacties in Hoorn en Zwaag zijn volgens het ex-lid nog maar het begin van de bendeoorlog tussen MC Hardliners en Satudarah. "Het wordt van kwaad tot erger. Al zal de buitenwereld er weinig van merken. Het blijft meer intern. Tot het wel een keertje fout gaat op straat", aldus het ex-lid. 

Wordt MC Hardliners verboden?

Het is volgens Van Wely wachten op een verbod op de motorclub. "Maar je hebt als openbaar ministerie wel strafrechtelijke munitie nodig. De clubs worden ook steeds slimmer en het is gewoon moeilijk om te zeggen dat een hele club zich uitsluitend bezighoudt met criminaliteit." Een eventuele veroordeling van de vijf Noord-Hollanders morgen zou daaraan kunnen bijdragen.

Geen reactie MC Hardliners

De leden van MC Hardliners hebben aan NH Nieuws laten weten niet met de media te willen praten. Advocaat van Lysander de R., Remco Kint, wil alleen kwijt dat zijn cliënt 'MC Hardliners wel heeft opgericht, maar op dit moment vanuit detentie niet lid is van welke motorclub dan ook'.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.