Ga naar Content

Hoornse burgemeester krijgt gelijk van rechter om clubhuis Satudarah te sluiten

HOORN - De voorzieningenrechter heeft de Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg gelijk gegeven in de sluiting van een clubhuis van Satudarah. De burgemeester ontbond en verbood het clubhuis afgelopen december. Het pand aan de Factorij in Zwaag blijft hiermee voor onbepaalde tijd gesloten.

Foto: Dennis

De sluiting van het pand maakt deel uit van een landelijke aanpak van politie en justitie. De rechtbank en het gerechtshof hebben al eerder een uitspraak gedaan in de zaak. Zij oordeelden eerder aan dat Satudarah jarenlang betrokken is geweest bij talloze criminele activiteiten die een gevaar zijn voor de samenleving.

Noodzakelijke stap

Burgemeester Nieuwenburg vindt de uitspraak een steun voor zijn besluit: "In het kader van van de rechterlijke uitspraak over de ontbonden vereniging Satudarah, en om de leefbaarheid van Hoorn te beschermen vind ik de sluiting een noodzakelijke stap."

"Wij hebben geconstateerd dat voormalige leden van Satudarah gebruik hebben gemaakt van dit pand voor bijeenkomsten", gaat de burgemeester verder. "We hebben onze constatering onderbouwd en de rechter is het hier nu mee eens."

Leden van de club kunnen hun motoren en bezittingen in het clubhuis ophalen, maar daarna is het pand gesloten. Dit betekent dat niemand in het clubhuis of op het terrein mag komen.

Singa 19

Voormalige leden van de motorclub Satudarah werden na het verboden verklaren gezien in zogeheten 'colors' met een logo van Singa 19. Dat is een andere naam voor Satudarah. In het pand in Zwaag werden wekelijks bijeenkomsten georganiseerd, waarbij ook leden van Satudarah aanwezig waren. 

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!

Lees ook