Ga naar Content
Noord-Holland

Stikstofprotest gaat verder: boeren massaal op pad, verkeersdrukte verwacht

22 juni 2022, 06.00 uur
Door: Redactie · Foto: GLOCALmedia

Frustratie vanwege het stikstofbeleid. Duizenden boeren vanuit heel Noord-Holland zijn daarom vanochtend vroeg naar Stroe vetrokken, in de gemeente Barneveld. Naar verwachting wordt het protest drie tot vier keer zo groot als het boerenprotest in oktober 2019. Automobilisten worden gewaarschuwd voor grote drukte op de weg. 

Noord-Hollandse boeren hadden gisteravond al een eigen protest in Schermerhorn. Zo'n 150 trekkers vormden daar de boodschap 'NH #WijBlijven!'. 

Tekst loopt door onder de foto.

Noord-Hollandse boeren schreven dinsdagavond in Schermerhorn een boodschap in het gras - Foto: NieuwsFoto.nl

“Het is eigenlijk triest dat we hier staan”, vertelde mede-organisator Ad Baltus. “We hadden liever iets anders laten zien.”

Volgens Baltus gaat het stikstofbeleid “heel veel betekenen” voor boeren. “We moeten reducties behalen die eigenlijk onhaalbaar zijn. En dat betekent dat er heel veel bedrijven waarschijnlijk weg zullen raken.”

Lees ook

Vandaag sluit een deel van hen aan bij het landelijke protest in Gelderland. Massaal willen ze een vuist maken tegen de nieuwe stikstofplannen van het kabinet. 

De eerste boeren vertrokken gisteravond al vanaf Texel. Volgens de Texelse Courant sliepen zij vannacht in Bennebroek om vanuit daar weer verder te gaan richting Barneveld

⚠️ Zware ochtendspits verwacht

Rijkswaterstaat en ANWB verwachten veel hinder van de protestactie op de weg, met een zware ochtend- en avondspits. De ANWB geeft als advies de drukke plekken rondom Barneveld te vermijden. Maar ook in Noord-Holland kun je beter van de weg blijven, als het kan.

“Het is lastig inschatten hoe laat iedereen vertrekt, daar geeft de organisatie geen duidelijkheid over. Maar ook de punten waar ze verzamelen, zoals in Flevoland, zou ik vermijden,” adviseert de woordvoerder van ANWB-verkeersinformatie. 

De trekkers mogen niet op de snelweg rijden en de politie kan hierop handhaven. Mocht je ze toch tegenkomen, dan raadt Rijkswaterstaat aan afstand te houden en snelheid te minderen. De snelheidsverschillen tussen trekkers en auto’s kunnen gevaarlijk zijn. Rijkswaterstaat zet extra weginspecteurs en wegverkeersleiders in. Die kunnen zo nodig de maximumsnelheid aanpassen of verkeer omleiden.

Stikstof

Afgelopen 10 juni maakte minister Van Der Wal van Natuur en Stikstof een flinke aanscherping van de regels bekend. In een strook rondom de Natura 2000-gebieden in Noord-Holland moet de stikstofemissie met 70 procent worden teruggedrongen.

Noord-Holland wordt minder hard getroffen dan bijvoorbeeld Gelderland of Noord-Brabant, mede door ons gebrek aan intensieve veehouderij. Toch zullen boeren in de kuststrook en de gebieden rondom de Eilandspolder flink moeten minderen.

Tekst loopt door onder het kader.

Foto: NH Nieuws

Daarom luiden boeren opnieuw de noodklok, dit keer in Gelderland. Het kleine dorp Stroe zet zich schrap voor de vele protesteerders. Volgens de gemeente voldoet het protest aan de regels, dus konden ze het niet verbieden. Toch zegt burgemeester Jan Luteijn tegen omroep Gelderland zich wel zorgen te maken over de impact op de omgeving.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.