Ga naar Content
Noord-Holland

De Noord-Hollandse boeren trekken terug naar de boerderij: 'Morgen begint het werk gewoon weer'

22 juni 2022, 06.00 uur · Aangepast 22 juni 2022, 20.13 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws / Joost de Wilde

De eerste Noord-Hollandse boeren hebben zich gemeld in Stroe. De boeren protesteren daar tegen de aangekondigde stikstofstrategie, die onder andere inhoudt dat de stikstofuitstoot rondom Natura2000 gebieden met wel 70 procent moet worden teruggedrongen. 

  • Heb je een tip of heb je bijzondere foto's gemaakt? Stuur deze dan via Whatsapp naar 06-30093003 of stuur een mail naar [email protected].

22 juni 2022, 20.13 uur

Einde liveblog

De terugreis is in Noord-Holland verder rustig verlopen. Er staat nog één file in het hele land. Terwijl het voor sommige boeren nog even zal duren voor ze thuis zijn sluiten wij de liveblog. Bedankt voor het lezen. 

22 juni 2022, 18.38 uur

Heel veel wachten

Hoewel de Texelse boeren inmiddels weten dat ze de boot gaan halen, begint voor de rest het lange wachten. "Ik hoop hier om 8 uur weg te zijn. En als het dan een beetje mee zit ben ik tussen 10 en 11 misschien een keertje thuis", laat boer Erik van der Deure uit Schardam weten aan NH Radio. Alle trekkers moet door één uitgang, "en dat kan wel twee uur gaan duren", lacht Erik. 

22 juni 2022, 16.22 uur

Texelse boeren even in Stroe, maar meteen weer terug

Terwijl er nog steeds tienduizenden boeren in Stroe zijn, begint voor sommige alweer de lange weg terug. Zo ook voor de Texelse boeren. Ze vertrokken gister om 21.00 van Texel, sliepen bij een boer in Benningbroek, kwamen aan in Stroe en konden meteen weer omkeren.  "We moeten toch de laatste boot weer halen", zegt Robbin Veurend, die zelf een melkvee bedrijf heeft op het eiland. Voor de Noord-Hollandse boeren die wel op het terrein aankwamen voelt het een beetje als een 'festivalsfeer'. "Er heerst een fantastisch gevoel van saamhorigheid, maar we zijn hier natuurlijk niet voor de gezelligheid", weet de Benningbroekse melkveehouder Kees de Boer.

Texelse boeren weer terug voor de laatste boot. - Foto: NH Nieuws

22 juni 2022, 12.20 uur

Ook protestactie langs A4

Verschillende boeren uit Haarlemmermeer maken vandaag een statement langs de A4 richting Amsterdam. Met teksten als 'Zonder boer geen voer' en 'Met dit beleid raken jullie kinderen ons voedsel kwijt', hangen spandoeken langs de snelweg waar duizenden auto's per uur langsrijden. 

22 juni 2022, 10.32 uur

West-Friese boeren kiezen voor route over de Markerwaarddijk

West-Friese boeren - en een groep die zich bij hen heeft aangesloten vanuit onder andere Texel - hebben gekozen voor de route over de Markerwaarddijk.

22 juni 2022, 09.49 uur

Boeren komen aan in Stroe

NH Radio-verslaggever Joost de Wilde is in Stroe, waar het weiland langzaam vol begint te stromen. De demonstratie begint officieel om 12.00 uur.

Boeren arriveren in Stroe - NH Nieuws

22 juni 2022, 08.08 uur

Rijkswaterstaat: veel vertraging door trekkers op de weg

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten om de weg voorlopig even niet op te gaan in verband met drukte. Ondanks het feit dat de politie waarschuwde dat er gehandhaafd zou worden op trekkers op de snelweg, rijden er nu toch op meerdere plekken door het hele land stoeten over de snelweg. Het advies geldt 'zeker in het midden van het land', maar ook op andere plekken wordt het snel drukker.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

22 juni 2022, 07.30 uur

Texelse boeren gisteravond al onderweg naar Stroe

Een klein groepje boeren zijn gisteravond rond 21.00 uur al begonnen aan hun reis naar Stroe. Vanaf Texel is het een flinke kluif, daarom overnachtten de boeren volgens mediapartner Texelse Courant in Benningbroek. 

Trekkers op de veerboot van Texel naar Den Helder - Foto: Texelse Courant / Marco Zoetelief