Ga naar Content

Duidelijke protestboodschap van Noord-Hollandse boeren in Schermerhorn: 'Wij Blijven!'

Tientallen boeren hebben vanavond in Schermerhorn (bij Alkmaar) het grote boerenprotest afgetrapt met een ludieke actie. In het gras werd met tractoren de boodschap ‘NH #WijBlijven!’ gevormd. Morgen gaan de acties verder in Stroe (Barneveld), waar 30.000 boeren worden verwacht.

Noord-Hollandse boeren schreven dinsdagavond in Schermerhorn een boodschap in het gras - Foto: NieuwsFoto.nl

De actie is gemoedelijk verlopen en richtte zich tegen het stikstofbeleid en andere beperkende regels. De boeren stellen er nu ‘helemaal klaar mee te zijn’ en laten op deze ludieke wijze van zich horen.

“Het is eigenlijk triest dat we hier staan”, vertelt mede-organisator Ad Baltus. “We hadden liever iets anders laten zien.”

Volgens Baltus gaat het stikstofbeleid “heel veel betekenen” voor boeren. “We moeten reducties behalen die eigenlijk onhaalbaar zijn. En dat betekent dat er heel veel bedrijven waarschijnlijk weg zullen raken.”

Lees ook

NH Nieuws van live bij de actie. Kijk hieronder de beelden terug

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Boer Ingrid de Sain uit Schellinkhout is ook een van de organisatoren, samen met haar man en dochter doet ze ook mee aan het protest. Ze vertelt gepassioneerd over haar bedrijf: "Wij zijn meer dan voedselverzorgers, we zijn ook landbeheerders. We letten in ons werk overal op, dus ook op dierenwelzijn en de natuur."

Door de nieuwe stikstofplannen van het kabinet maakt ze zich zorgen over de toekomst van het bedrijf: "De sector staat van alle kanten onder druk. Wij hebben honderd melkkoeien en een opvolgster. We willen dat de volgende generatie ook een toekomst krijgt."

Morgen gaan de protestacties verder. Vanuit heel het land komen boeren op trekkers naar de gemeente Barneveld. Volgens Rijkswaterstaat moeten weggebruikers rekening houden met veel vertraging onderweg.

Eerdere actie

In 2020 reden de trekkers ook al over het Schermhorense veld uit protest tegen het stikstofbeleid. Destijds luidde de verlichte boodschap: 'NH <3 Boeren'. Het stelde een positieve en trotse actie voor, om te laten zien "dat we trotse boeren zijn, dat we van ons mooie Noord-Holland houden en er alles aan doen om het bestaan van onze bedrijven", aldus de organisatoren destijds.

Foto: NH Nieuws

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.