Ga naar Content

Van de terror-oehoe tot baldadige buizerds: deze vogels hebben de pik op Noord-Hollanders

In Alkmaar en de Zaanstreek werden de afgelopen tijd meerdere mensen aangevallen door de beruchte 'terror-kauwen'. Terwijl de kauwen soms nog af te weren zijn met een petje of paraplu leidde een aanval in enkele gevallen zelfs tot bloedige verwondingen.  Een opmerkelijke, maar niet ongewone verschijning. Het is niet de eerste keer dat Noord-Hollanders worden geterroriseerd door gevleugelde figuren.

Gevaarlijke vogels - Foto: NH Nieuws

In 2016 was het ook al raak in Alkmaar, in dezelfde tijd van het jaar werden buurtbewoners  door kauwen aangevallen. De Alkmaarders waren niet bang, maar behoorlijk vervelend was het wel. Een kreet als "Hou op joh!" en "Doe dat bij je eigen soort!" leek het enige wat de slachtoffers konden doen. Al mocht het niet baten, want zes jaar later zien we nog steeds dezelfde taferelen in Alkmaar.

De beruchte terror-oehoe 

Misschien wel het bekendste geval van een agressieve vogel is de terror-oehoe uit Purmerend, die in 2015 wereldnieuws werd. De inwoners van het dorp Kwadijk, naast Purmerend, en in de gemeente Edam-Volendam leefden een jaar lang in angst voor een onverwachtse aanval bij een blokje om.

De inmiddels beroemde uil werd enkele jaren later overgeplaatst naar Artis, waar het dier veel bezoekers trok vanwege zijn beruchte imago. Al bleef de sensatie daar wel weg, de oehoe vertoonde geen agressief gedrag meer in gevangenschap. Inmiddels is hij genesteld in een dierentuin in Roemenië.

"Het beste is om ergens rustig naar binnen te lopen of duik snel de bosjes in"

Douwe greydanus, vogelexpert

Baldadige buizerds in Haarlem

In 2020 vermoedde een wandelaar in Santpoort-Noord dat hij aangevallen werd door een buizerd. De klap kwam zo onverwachts dat de man niet de tijd had om te zien wie de aanstichter was. Toen hij verschrikt om zich heen keek na de aanval, staarde een buizerd hem indringend vanaf een dak aan.

Een jaar later was het weer raak in regio Haarlem, en weer ging het om meldingen van agressieve buizerds. Dit keer werden wielrenners het slachtoffer. Gelukkig hadden de fietsers een helm op en leidde de aanval tot enkel wat krassen op de helm en schaafwonden op de armen. In een grote groep blijven rijden was, volgens een expert destijds, voor de wielrenners de beste oplossing om aan de aanvallen te ontkomen. Of wachten tot het broedseizoen voorbij is. 

Tekst gaat verder na de foto's 

Meeuwenplaag in Alkmaar

Niet alleen met een fysieke aanval kunnen de vogels ons terroriseren, de meeuwen in Alkmaar zorgden op verschillende fronten voor overlast. Het gekrijs van de meeuwen daar hield meerdere inwoners nachten achterelkaar uit hun slaap. Ook is een aanval door de meeuwen niet uitgesloten. Meerdere bewoners in de binnenstad hielden standaard hun hand boven hun hoofd als bescherming.

Hebberige uil 

Wie denkt leuk een vogel in te zetten tijdens een evenement, zoals een bruiloft, moet ook twee keer nadenken. Al was deze zaak toch wat minder bloederig dan de eerder genoemde aanvallen. Een hebberige uil wilde de ringen die hij bij een trouwceremonie moest brengen namelijk niet afstaan. Terwijl hij de ringen naar een Hoornse bruidspaar moest brengen bleef de vogel eigenwijs op een dak zitten met de ringen. Geen veer op zijn hoofd die eraan dacht om naar beneden te komen. Uiteindelijk moest de brandweer erbij komen om het beest toch naar beneden te dwingen.

Gelukkig zaten de echte ringen gewoon in de broekzak bij de bruidegom. "Laat de uil nooit vliegen met de echte ringen", adviseerde de begeleider destijds al. "Je werkt toch met dieren, dus je weet het nooit."

Waarom vallen vogels mensen aan? En wat kan je er tegen doen?

Vogelexpert Douwe Greydanus weet dat de aanvallen voornamelijk te maken hebben met het broedseizoen van de vogel. "Ze willen hun nest beschermen, al had ik dit gedrag van de kauwen niet zo snel verwacht."

De gemeente moet wel wat maatregelen nemen volgens Greydanus. "De gemeente kan een waarschuwingsbordje plaatsen, zodat mensen zelf alert kunnen zijn." Ook een helm of petje kan natuurlijk helpen. Of simpelweg wachten tot het broedseizoen voorbij is. "Maar als de kuikens net uit het ei gekropen zijn, dan kan dat nog wel weken duren." 

Expert Greydanus geeft ook nog enkele tips, mocht je in gevecht raken met een gevleugelde vijand. De belangrijkste tip: ren vooral niet hard weg, want dan komen ze geheid achter je aan. "Het beste is om ergens rustig naar binnen te lopen of duik snel de bosjes in." Verder raadt hij het streng af om met een hond in de buurt van een nest te komen. "Die kunnen de vogels flink opjagen."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.