Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Purmerendse terror-oehoe is geëmigreerd naar Roe(hoe)menië

9 januari 2019, 21.37 uur · Aangepast 10 januari 2019, 10.02 uur · Foto: NH Nieuws

Onze Purmerendse terror-oehoe is verhuisd vanuit de dierentuin Artis naar een nieuw verblijf in Roemenië. De uil werd een paar jaar terug wereldwijd bekend omdat hij tientallen personen in Purmerend en omgeving aanviel.

De oehoe jaagde bijna een jaar lang inwoners van het dorp Kwadijk, naast Purmerend maar in de gemeente Edam-Volendam, de stuipen op het lijf. Voorbijgangers viel hij uit het niets aan. Sommige bewoners hadden ernstige hoofdwonden die gehecht moesten worden. De vogel was ook in het buitenland groot nieuws.

Lees ook: Terror-oehoe uit Purmerend is wereldnieuws

Artis
Twee jaar geleden werd de uil gevangen en in het diepste geheim overgebracht naar Artis. Hier kreeg hij een apart uilenverblijf. In Artis leefde het beestje als een echte ster. Vele mensen kwamen van ver om de uil in het echt te bewonderen.

Lees ook: Terror-oehoe heeft zijn wilde veren verloren: 'Hij is de rust zelve'

Artis moest echter de keuze maken om het aantal vogelsoorten in hun park te verminderen, meldt Regio Purmerend. De Amsterdamse dierentuin moest kiezen tussen de Purmerendse oehoe of de sneeuwuil die ook in Artis woonde. Artis heeft er uiteindelijk voor gekozen om 'onze' oehoe over te plaatsen naar een dierentuin in Roemenië.

Afscheid
De Purmerendse oehoe, die sinds hij in gevangenschap zit geen agressief gedrag meer vertoont, was geadopteerd door de gemeente Purmerend. De gemeente is geïnformeerd over het besluit zodat ze afscheid kunnen nemen van het dier.

De terror-oehoe was een grote hit in Noord-Holland. NH Nieuws maakte zelfs een Spotify-afspeellijst.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!