Ga naar Content

Meeuwen in Alkmaar vanaf nu vogelvrij: gemeente mag overlast bestrijden

Om meeuwenoverlast te bestrijden mogen in Alkmaar de nesten en eieren behandeld worden. De gemeente heeft hiervoor een ontheffing gekregen voor vier jaar. Meeuwen zijn een beschermde diersoort, maar zorgen in de kaasstad al tientallen jaren voor grote overlast.

Foto: NH Nieuws/ Tom Jurriaans

Het gaat om de nesten en eieren van de kleine mantelmeeuw, zilvermeeuw en stormmeeuw. Omdat dit beschermde vogels zijn, maakte dat het verkrijgen van toestemming volgens wethouder Robert te Beest 'een heel moeilijk proces', meldt mediapartner Alkmaar Centraal.

Volgens Te Beest is Alkmaar de eerste gemeente, of een van de eerste, die de ontheffing heeft bemachtigd. Vijf jaar geleden mocht Alkmaar de eieren al eens laten oliën. Daar was toestemming voor verleend om onderzoek te doen naar het effect van beheermaatregelen.

Kijk hier naar de video van het insmeren van de meeuweneieren (tekst gaat daaronder verder):

Alkmaar bestrijdt meeuwenoverlast - NH/Tom Jurriaans

Hoewel bleek dat het insmeren met maisolie een positief effect had, is daarna een ontheffing niet meer toegewezen. De Omgevingsdienst NHN heeft die toestemming nu wel verleend, maar wél onder strikte voorwaarden.

Regels en 'escalatieladder'

Vanwege de beschermde status van de drie meeuwensoorten mag de gemeente niet zomaar ingrijpen. Een ecologisch deskundige moet per geval de mate van overlast en gepaste maatregelen bepalen. Hiervoor wordt een 'escalatieladder', een soort stappenplan, gebruikt.

Een optie is om nesten te verplaatsen. De meeuwen zouden deze nog terug kunnen vinden als het over een korte afstand gebeurt. En alleen van de kleine mantelmeeuw mogen de eieren geolied worden, zodat ze niet uitkomen. Deze soort is het minst sterk beschermd.

Gedoogdaken

Om de meeuwenpopulatie in stand te houden zijn er ook 'gedoogzones' voor broedplaatsen. Dat zijn de bedrijventerreinen Boekelermeer, Oudorp en Beverkoog. Wel mogen bedrijven bij overlast netten plaatsen en kunnen zij een aanvraag tot een ingreep doen.

Volgende maand start het broedseizoen (april tot augustus) en begint ook weer de publiekscampagne tegen meeuwenoverlast. Tijdens het broedseizoen wordt de meeste overlast ervaren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]