Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Geschrokken na 'kauwenaanval': "Vogel boorde met volle gewicht snavel in mijn achterhoofd"

31 mei 2022, 19.30 uur · Aangepast 1 juni 2022, 12.30 uur · Door Maurice Blaauw

Krijsende vogels met hard prikkende snavels: kauwen zijn op 'oorlogspad' en hebben al meerdere mensen aangevallen. Ze doen het om hun nesten te beschermen, maar voor 'slachtoffers' is het allesbehalve een pretje. Adjo Poorter en Monique Spaans uit Alkmaar weten er alles van. Ze hebben de afgelopen tijd al meerdere aanvallen doorstaan. "Die vogel draaide zich plots om om met zijn volle gewicht zijn snavel in mijn achterhoofd te boren", vertelt Adjo.

Adjo is niet de enige in de buurt die aangevallen wordt - NH Nieuws

Met Adjo gaat het ondertussen goed. "Ik heb een tetanusprik gehaald en heb nu een wondje en een bultje op mijn hoofd", aldus Adjo. Hij relativeert het gebeuren als 'vervelend' en 'even schrikken'. "Je gaat hier niet dood aan, zo erg is het ook weer niet", lacht Adjo.

Adjo is niet de enige die is aangevallen door de vogels, Monique Spaans is ook slachtoffer. "Ik denk dat het al vier keer is gebeurd de afgelopen twee weken", aldus Monique. Ze denkt dat het komt omdat ze met haar hond loopt en de vogels daar gevaar in zien. "Het is al meerdere jaren rond deze tijd zo, ik loop voortaan even om", vertelt Monique.

Voortaan met paraplu op pad

Monique denkt dat de vogels haar aanvielen met de poten in plaats van de snavel. "Even goed zat het bloed op mijn hoofd", vertelt Monique.

Als voorzorgsmaatregel overweegt ze om voortaan een  paraplu mee te nemen, zodat de vogels haar niet meer kunnen aanvallen. Volgens Adjo is dat niet zo'n gek idee. "Mijn onderbuurvrouw doet dit al, ik weet alleen niet of ze hem gebruikt om te slaan of zichzelf te beschermen", lacht hij.

Adjo vindt dat de groep kauwen in de buurt te groot is geworden. "Het zijn er wel veertig in de avond zie je ze ook ruzie maken met andere vogels", vertelt hij. De Alkmaarder zou het dan ook een goed idee vinden als de gemeente hier wat aan zou doen.

Volgens een omstander is de populatie zo groot geworden door dat er veel eten te vinden is voor de vogels. "Wij laten stukken brood en halve zakken patat op straat liggen, daarom komen naast de kauwen ook al die meeuwen en andere vogels hier."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]