Ga naar Content

Kauwen terroriseren straat in Alkmaar: bewoners tot bloedens toe aangevallen

ALKMAAR Na de terror-oehoe zijn er nu een paar terror-kauwen actief. Dit keer niet in Purmerend, maar in Alkmaar. Bewoners aan de Emmastraat daar worden al wekenlang belaagd door de vogels.

Evert Blondeau werd gisteren aangevallen, toen hij nietsvermoedend zijn woning verliet. "Ik ging naar buiten en voelde ineens iets op mijn achterhoofd." Vervolgens voelde hij een tweede vogel over zijn hoofd scheren. "Toen ik aan mijn haar had gevoeld, zat er ineens bloed aan mijn hand", vertelt hij aan NH. "Later zag ik ook andere buurtbewoners verschrikt wegduiken."

Lees ook: Terror-oehoe verblijft in Artis Amsterdam

En vanmiddag was het weer bijna raak. Buurtbewoner Jopke Brouwer denkt dat hij de volgende is. "Als ik buiten blijf staan dan valt hij weer aan hoor! Ik denk dat hij speciaal mij moet hebben omdat ik hier woon. Ik roep wel eens onvriendelijke dingen terug. Zoals: "Hou op joh!" en "Doe dat bij je eigen soort!". Bang ben ik niet. Maar ik wil geen klap hebben, want hij mikt echt op je hoofd."

Onveilig gevoel
Buurman Rob Jenne werd een aantal weken geleden al eens aangevallen door de agressieve dieren. "Ik was aan het klussen toen ik op mijn achterhoofd werd aangevallen. Waarschijnlijk door een moeder of een vader die een nest op mijn dak heeft. Leuk is het niet, want ik viel bijna van de ladder. Het deed behoorlijk veel pijn en het bloedde", vertelt hij. Hij betwijfelt of er een oplossing voor is. "Ik heb enige aarzeling om dicht bij het nest te komen. Ik voel me nu erg onveilig in mijn voortuin.."

Hekel aan zwart
Volgens een medewerkster van het Vogelhospitaal zijn er drie mogelijk verklaringen voor het gedrag van de beesten. De meest voor de hand liggende is dat er inderdaad een nest op een van de daken ligt. Maar ze legt uit dat kauwen ook een hekel hebben aan de kleur zwart. "Dat associëren ze met een dode kauw." Een andere verklaring houdt verband met de intelligentie van de vogels. "Kauwen leren van elkaar. Als ze een andere kauw eens iemand hebben zien aanvallen, dan nemen ze dat over. En niet alleen mensen kunnen het slachtoffer zijn, ook valken worden aangevallen." 

Evert moet een beetje lachen om de verklaring van de zwarte kleur. "Ik heb grijzend haar, met in het midden een kale plek. Een mikpunt eigenlijk. Ik zal voortaan met een paraplu de deur uitgaan. Misschien wel een zwarte om ze te sarren."