Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Teruglezen liveblog Oekraïne: Steeds meer opvanglocaties en kool gaat naar Oekraïne

16 maart 2022, 13.15 uur · Aangepast 23 maart 2022, 09.47 uur
Door Redactie · Foto: Sonja ten Dam

Inzamelingsacties voor slachtoffers van het oorlogsgeweld in Oekraïne schieten als paddenstoelen uit de grond. Op diverse plekken in Noord-Holland worden spullen ingezameld en acties opgezet om Oekraïners een hart onder de riem te steken. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

  • Ben  jij zelf een hulpactie gestart of weet jij van een actie in jouw buurt? Laat het ons weten via het contactformulier onder vermelding van je naam, telefoonnummer en woonplaats.
23 maart 2022, 09.46 uur

Liveblog gesloten

Bij deze sluit dit liveblog. Verhalen over Oekraïne, inzamelingsacties en opvanglocaties zijn te vinden op de website en app. Het liveblog is hieronder terug te lezen. 

20 maart 2022, 11.17 uur

'Onvoorspelbare toekomst'

Terwijl Grigoriy zijn verhaal doet, rolt er een traan over de wang van zijn vrouw, die naast hem zit. Ondanks het verse verdriet is de dankbaarheid groot. "Toen we hier aankwamen, kochten ze zelfs eten voor ons. En Nicole probeert school te regelen voor onze kinderen en werk voor mijn vrouw. Dat is heel bijzonder." Inmiddels staat het gezin ingeschreven bij de gemeente. 

Hoewel de ontwikkelingen in zijn land onvoorspelbaar zijn, durft Grigoriy voorzichtig vooruit te kijken. De hoop klinkt door in zijn stem. "Als er weer vrede ons land is, hoop ik dat ik Nico en Nicole een keer kan uitnodigen. Zodat ik ze kan laten zien hoe mooi Oekraïne is."

19 maart 2022, 07.40 uur

Gooise Meren wijst vier opvanglocaties aan

Gooise Meren heeft vier locaties aangewezen waar binnenkort vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen kunnen worden. Daarmee denkt de gemeente de komende maanden zeker een kleine vierhonderd mensen een plek te kunnen geven. 

18 maart 2022, 22.43 uur

'Enorm contrast'

Voor de kinderen is de kermis een goede afleiding, maar de aanwezige verzorgers waren ergens anders met hun hoofd: "Het is een enorm contrast. Mijn ouders zijn bijvoorbeeld in Kiev. We denken de hele tijd aan ze.", aldus een Oekraïense moeder.

Ook een andere moeder uit Oekraïne herkent dit gevoel: "In Oekraïne hoorden mijn kinderen de hele tijd explosies. Nu we hier zijn is alles weer normaal."

18 maart 2022, 20.38 uur