Ga naar Content

Gooise Meren wijst vier opvanglocaties aan voor bijna 400 Oekraïense vluchtelingen

Gooise Meren heeft vier locaties aangewezen waar binnenkort vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen kunnen worden. Daarmee denkt de gemeente de komende maanden zeker een kleine vierhonderd mensen een plek te kunnen geven.

De Kolonel Palmkazerne, een van de bestaande panden op Crailo - Foto: GEM Crailo BV

In het NH Hotel Naarden aan de IJsselmeerweg is mogelijk plaats voor 240 vluchtelingen. Het prettige aan deze locatie is dat het gebouw ook mogelijkheden biedt om aanvullende zorg en hulp te bieden, aldus de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders vermoedt dat deze opvanglocatie er binnen nu en drie weken moet kunnen zijn. 

Zusterhof Naarderheem aan de Amersfoortsestraatweg is de tweede aangewezen locatie in Naarden. Het bestuur van Vivium Zorggroep heeft besloten om tien studio's met een eigen keuken en badkamer beschikbaar te stellen.

Studio's

Deze studio's zijn volgens de gemeente al voor een groot gedeelte ingericht en zijn geschikt voor gezinnen van vier of vijf personen. Op deze locatie moeten zeker veertig vluchtelingen kunnen worden opgevangen. De eerste Oekraïners worden nu al gehuisvest. 

Dan zijn er ook nog twee locaties in Bussum. Voormalig klooster Mariënburg aan de Brinklaan is daar een van. De gemeente is momenteel in gesprek met Slokker Vastgoed. De verwachting is dat een aantal eenpersoonskamers beschikbaar zullen zijn voor opvang. Hoeveel vluchtelingen hier terecht kunnen, is nog onduidelijk. Gooise Meren denkt dat de beschikbaarheid binnen vier weken geregeld is.

Palmkazerne

De Kolonel Palmkazerne aan de Amersfoorstestraatweg is de vierde en laatste aangewezen opvangplek. De gemeente laat weten dat de eigenaar de opvang al op korte termijn kan plaatsvinden. Nog niet zeker is hoeveel vluchtelingen hier gehuisvest kunnen worden. 

Tekst gaat hieronder verder

Lees ook

Gooise Meren wil dat de gemeente meer is dan een plaats waar de vluchtelingen verblijven. "We kijken daarom ook naar wat er nodig is om ervoor te zorgen dat deze mensen zo snel als mogelijk op een goede manier kunnen deelnemen aan onze samenleving en een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden."

Concreet betekent dat begeleiding en ondersteuning bieden. De komende periode moet duiddelijk worden hoe de gemeente dat gaat doen. 

Brief

Inmiddels zijn de omwonenden van de vier locaties per brief op de hoogte gebracht van de komst van de vluchtelingen. Duizenden inwoners hebben − als het goed is − het schrijven van burgemeester Han ter Heegde gisteren in de brievenbus gehad. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]