Ga naar Content

Huizen werkt aan grotere opvanglocaties voor vluchtelingen, kleine locaties bijna klaar

Huizen werkt hard aan de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Grotere locaties worden bewust nog niet bekend gemaakt, maar de kleinere locaties die wel bekend zijn worden nu klaargemaakt voor de aankomst van de eerste vluchtelingen. Dat zegt wethouder Maaren Hoelscher in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag.

Foto: Gemeente Huizen

Hoelscher is nu vooral bezig met het regelen van grotere opvanglocaties. Welke dat zijn en om hoeveel plekken het gaat kan de wethouder nog niet zeggen. "Het definitieve akkoord is er nog niet, maar we hebben er goede verwachtingen over."

Veel kleinere locaties zijn wel geregeld, laat Hoelscher weten. Eén van die plekken is het voormalige Huis van Sherpa aan de Bovenmaatweg op de hoek met de Oostkade. Sherpa en de woningcorporatie De Alliantie hebben deze plek aan de gemeente beschikbaar gesteld voor de opvang van dertien volwassenen en kinderen in een rolstoel, vergezeld door twaalf ouders en vijf begeleiders. Deze groep komt zondag aan. "Dat is ongelofelijk snel gegaan. Het toont ook de kracht van Huizen aan", zegt de wethouder trots. 

"Het is een hard gelag, maar we zullen in dit overbevolkte landje een beetje moeten inschikken"

wethouder Maarten HOelscher van Huizen

Wel roept de wethouder de Huizers op niet met z'n allen naar de opvanglocaties te gaan. "Hoe goed de bedoeling ook is, we moeten deze mensen even rust gunnen."

Lange termijn

Dat de opvang van vluchtelingen misschien ten kosten kan gaan van andere woningzoekenden realiseert Hoelscher ook. "Dat heeft effect", zegt Hoelscher. "Het is een hard gelag, maar we zullen in dit overbevolkte landje een beetje moeten inschikken. We zullen gewoon meer moeten bouwen."

Ook de opvang op lange termijn is iets wat in het achterhoofd van de wethouder zit. "Ik hoop natuurlijk dat die mensen zo snel mogelijk terug kunnen gaan naar hun huis en naar de mensen van wie ze houden, maar als ze niemand meer hebben om naar terug te gaan, snap ik dat ze blijven."

Er wordt ook in de praktijk rekening mee gehouden door deze langere termijn met de eigenaren van opvanglocaties te regelen. 

Aantal

Het aantal vluchtelingen dat nog naar 't Gooi gaat komen is nog niet duidelijk. Wel is er vanuit het kabinet aan de veiligheidsregio's van Nederland gevraagd om op korte termijn duizend vluchtelingen op te vangen. Dit aantal zou op langere termijn opgeschroefd worden naar tweeduizend vluchtelingen.

In combinatie met de hoeveelheid opvangplekken in de andere Gooise gemeenten lijkt het halen van de eerste duizend plekken dichterbij te komen. 

Luister het hele interview met wethouder Maarten Hoelscher terug via deze link

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]