Ga naar Content

Oekraïense hockeymeiden kunnen weer even lachen tijdens oefenwedstrijd

De gezichten van de Oekraïense hockeymeiden spreken boekdelen tijdens de opkomst op het veld. Een grote glimlach doet de situatie even vergeten, slechts een week geleden vluchtte bijna het hele team naar Nederland. In Hilversum spelen ze hun eerste oefenwedstrijd in de Hilversumse clubkleuren. "Ze hebben helaas Oekraïne moeten verlaten zonder hockeyspullen", vertelt Pepijn Amse van de hockeyclub.

Oekraiense hockeymeiden spelen eerste oefenwedstrijd - NH Nieuws

De glimlach bij de opkomst maakt plaats voor tranen als het Oekraïense volkslied wordt afgespeeld. "Ik geniet ervan om ze te zien stralen op het veld", vertelt Iryna Kharchenko van de Oekraïense hockeybond. "Dit is waar het leven om zou moeten draaien, het ervaren van positieve emoties."

De hockeyploeg is in Nederland neergestreken bij de Rotterdamse hockeyclub Victoria. Via internationale hockeycontacten kon Kharchenko daar een veilige haven voor de meiden creëren. "Ik ben blij, ook al ben ik wel wat getraumatiseerd", vertelt de 15-jarige Ilona. "Maar ik ben blij dat ze mij en mijn team naar Nederland hebben gebracht."

"Mijn ouders zijn blij dat ik veilig ben"

Anastasiia (19) - Oekraïense hockeyploeg U21

"Mijn ouders zijn blij dat ik veilig ben", vertelt de 19-jarige Anastasiia. "Ik heb er geen woorden voor", vult Kharchenko haar aan." Dat dit soort avonden worden georganiseerd en we zoveel steun krijgen. Ze doen er echt alles aan om ons op ons gemak te stellen."

Benefietavond

De Hilversumsche Mixed Hockey Club greep de oefenwedstrijd aan om een benefietavond te organiseren. Naast de wedstrijd van de Oekraïense jeugdploeg speelde het eerste team bij de heren ook nog een oefenwedstrijd. Alle inkomsten werden direct naar Giro 555 overgemaakt. "Mensen kunnen ook na de wedstrijd nog doneren", vertelt Amse. De teller staat inmiddels op ruim 6000 euro.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]