Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Liveblog Oekraïne: Steeds meer opvangplekken en Oekraïense families herenigd in Nederland

2 maart 2022, 09.15 uur · Aangepast 16 maart 2022, 08.29 uur
Door Redactie · Foto: Karel Wessels

Inzamelingsacties voor slachtoffers van het oorlogsgeweld in Oekraïne schieten als paddenstoelen uit de grond. Op diverse plekken in Noord-Holland worden spullen ingezameld en acties opgestart om Oekraïners een hart onder de riem te steken. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

  • Heb jij zelf een hulpactie opgestart of weet jij van een hulpactie in jouw buurt? Dat kan je laten weten via ons contactformulier onder vermelding van je naam, telefoonnummer en woonplaats.
16 maart 2022, 08.28 uur

700 Oekraïense vluchtelingen komen per dag aan op Amsterdam CS

Vorige week kwamen nog zo'n honderd Oekraïense vluchtelingen per dag aan op het Centraal Station, inmiddels zijn dat er ongeveer zevenhonderd. De NS verwacht dat het aantal de komende dagen nog zal toenemen. Op het station worden ze opgevangen door de NS, het Rode Kruis en vrijwilligers, die ze begeleiden naar de RAI.

16 maart 2022, 08.07 uur

Den Helder zoekt centrale opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen in de gemeente

Terwijl maandag de eerste Oekraïense vluchtelingen in Den Helder zijn aangekomen, zoekt de gemeente naar een centrale opvanglocatie voor de nieuwe inwoners. Hiervoor zijn meerdere locaties in beeld, maar een besluit is er vooralsnog niet genomen.

15 maart 2022, 20.55 uur

Veel opvangplekken voor Oekraïners in Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

"Je ziet langzaam dat de capaciteit in Nederland volstroomt", aldus de bestuurder. "Daarom moeten we blijven opschalen. Die tweeduizend plekken (waar elke veiligheidsregio verantwoordelijk voor is, red.) moeten er de komende weken echt komen, we verwachten dat de capaciteit vol benut gaat worden."

15 maart 2022, 20.21 uur

Creatieve oplossingen voor onderwijs Oekraïense kinderen

"In het begin praat je als leerkracht met handen en voeten," vertelt Lenneke Grobbe van Lowan, een organisatie die scholen ondersteunt bij het geven van onderwijs aan nieuwkomers, onder wie vluchtelingen.

“We hebben plaatjes, digiborden en kinderen helpen elkaar met de taal, dus ze komen er wel uit. Sommige Oekraïense kinderen zijn er al iets langer, die kunnen hun klasgenoten ook goed helpen.”

15 maart 2022, 17.26 uur

Beverwijker haalt Oekraïense schoonouders naar Nederland

Ralf Broersen is een doener en bedacht zich dan ook geen moment toen de oorlog in Oekraïne uitbrak. Het is het geboorteland van zijn vrouw en haar familie woont daar nog. Met een bestelbus vol met jerrycans benzine en hulpgoederen reisde Ralf naar Charkov in het oosten van het land om zijn schoonouders en enkele vrienden van de familie op te halen.