Ga naar Content

Uitzendbureau herenigt Oekraïense medewerkers met familie: 'Tranen met tuiten'

Bij het uitzendbureau van regiomanager Vincent Jansen, locatie Middenmeer, werken veel mensen uit verschillende landen. Zo komen er ook ongeveer dertig uit Oekraïne. Het uitzendbureau, dat voornamelijk banen aanbiedt in kweekkassen, haalt nu de families van deze medewerkers uit het land. Hier worden ze dan opgevangen. "We hebben al twee gezinnen herenigd."

Uitzendbureau haalt familie van medewerkers uit Oekraïne - NH Nieuws

"Ja, dat was heel mooi. Eenmaal in Nederland was het tranen met tuiten toen ze herenigd waren", vertelt Jansen. "Twee gezinnen met in totaal acht kinderen hebben we bij elkaar gebracht. En we verwachten nog meer gezinnen te herenigen in de toekomst."

Het uitzendbureau, NL-Jobs, werkt voornamelijk met arbeidsmigranten en regelt transport, werk en huisvesting. De vluchtelingen kunnen dus ook even onderkomen in het verblijf van de organisatie. "We zijn geen opvangcentrum, maar we kunnen ze hier wel voor even opvangen. Daarna kan het gezin in samenspraak met de gemeente ergens anders naartoe."

"Er stonden vijf mensen huilend voor me die radeloos waren, omdat hun familie rechtstreeks in gevaar was"

Vincent jansen, regiomanager nl-jobs

Volgens kasmanager Adriaan Keijser was de sfeer eerst bedompt toen de oorlog uitbrak. "Er werd veel over gepraat, maar je ziet dat het in de loop van de week op een of andere manier went. Mede doordat de medewerker weet dat hun familie in elk geval naar Nederland zal kunnen komen."

Maar, het mes snijdt aan twee kanten. Doordat Oekraïners vanuit de regering een speciale verblijfsstatus krijgen, kunnen ze met directe ingang in elk geval voor een jaar in Nederland werken. Voor NL-Jobs biedt dat kansen, want er is een groot tekort aan medewerkers in de kassen. "We willen geen misbruik maken van de situatie, maar we hopen ook meer mensen aan te trekken om voor ons te werken", vertelt Jansen. "En het is ook nodig, want het hoogseizoen komt eraan. Dan missen we ongeveer tweehonderd medewerkers."

Getraumatiseerd

Voorzitter van LTO Haarlemmermeer Tom van Schie heeft ook een aantal van zulk soort initiatieven voorbij zien komen in Noord-Holland. "Er is inderdaad over gepraat of we die mensen onderdak moeten bieden."

Tekst gaat verder.

Medewerkers in de kweekkassen - Foto: NH Nieuws

Hij wijst op een reactie van Glastuinbouw Nederland op deze initiatieven: die luidt dat gevluchte Oekraïners 'veelal getraumatiseerd' zijn, en allereerst een woonplek, gezondheidszorg, opvang en onderwijs moeten hebben. "Het hebben van werk is in deze fase van ondergeschikt belang", aldus de organisatie.

Contract opgezegd

Dat punt noemt ook Dennis Wesselink, eigenaar van uitzendbureau Kennemeruitzend. Hij heeft 800 à 900 Oost-Europese werknemers in zijn bestand staan die hij in Noord-Holland uitzendt naar onder andere de voedingsmiddelenindustrie of distributie. "Daaronder zijn natuurlijk veel Poolse mensen met familie in Oekraïne. Als zij zouden vragen om hun familie op te halen, zouden wij dat zeker faciliteren."

Tot nu toe heeft hij alleen gezien dat sommige werknemers terstond hun dienstverband beëindigden om hun familie op te kunnen vangen in Polen. Om ook wat bij te kunnen dragen, verzamelde Wesselink via zijn klanten een boel levensmiddelen en andere goederen en bracht deze twee weken geleden naar de grens van Polen met Oekraïne.

"Om direct te roepen 'we kunnen deze mensen te werk stellen', is op dit moment denk ik nog een brug te ver"

Dennis Wesselink, uitzendbureau Kennemeruitzend

Het idee was om misschien ook mensen mee terug te nemen of eventueel elders in Polen afzetten. "Maar als je dat wil doen, moet je dat goed voorbereiden. Het was heel druk op de weg, soms moest je uren wachten om überhaupt bij de grens te komen. We denken er nu over na om een tweede keer te gaan, gericht om mensen op te halen."

Maar voor Wesselink zou dat puur en alleen zijn om huisvesting te faciliteren, en niet om de vluchtelingen werk te bieden. "Die mensen hebben veel meegemaakt. Om dan direct als uitzender te roepen 'we kunnen deze mensen te werk stellen', is op dit moment denk ik nog een brug te ver."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]