Ga naar Content

Advocaat: 'Verdachte ontkent straatrace, zit ondergedoken vanwege doodsbedreigingen'

De man die ervan wordt verdacht onder invloed van alcohol het dodelijke ongeluk van woensdagavond te hebben veroorzaakt, ontkent dat er sprake was van een straatrace. De Alkmaarder (24) zit op dit moment ondergedoken omdat hij doodsbedreigingen krijgt. 

Foto: Inter Visual Studio

Dat vertelt zijn advocaat Gert Kaaij aan NH Nieuws. De beelden die rondgaan van het ongeluk zorgen er volgens hem voor dat er allemaal conclusies worden getrokken die nog helemaal niet feitelijk zijn aangetoond.  

"Mijn cliënt was in de veronderstelling dat hij de toegestane snelheid reed. Dit heeft hij ook tegen de politie verklaard." De Alkmaarder is die avond van zijn werk onderweg naar huis, in de Mercedes van zijn moeder. "Hij had een paar biertjes gedronken daar en zat met een vriend in de auto."

Eerder vanmiddag werd bekend dat uit een blaastest is gebleken dat de twintiger te veel had gedronken. Daarop reageert advocaat Kaaij: "Ja, hij zat nét boven grens." Hij is nog even langs een tankstation geweest, als hij daarna de rotonde Kooimeer oprijdt en voor het stoplicht wacht.

"Hij vindt het afschuwelijk voor de nabestaanden. Echt vreselijk"

Gert Kaaij - Advocaat van verdachte

Op de videobeelden van voor de crash zie je dat hij daar rechtsaf slaat naar de Vondelstraat, samen met nog een andere Mercedes. "Hij kent die bestuurder niet, op geen enkele manier. Voor hem was dat gewoon een andere bestuurder. En mijn cliënt was ook in de veronderstelling dat die niet af zou slaan."

Vervolgens zou de Alkmaarder hebben gedacht de toegestane maximale snelheid te hebben gereden van vijftig kilometer per uur, ter hoogte van de kruising. "Hij reed ook op een voorrangsweg. En toen raakte hij die andere auto."

Daarin zaten dus de vriendinnen Lies (77) en Joke (84), die beiden om het leven kwamen. "Het is de nachtmerrie van elke chauffeur. Mijn cliënt zit vol schuldbesef en hij zal het beeld van het ongeluk de rest van zijn leven bij zich dragen. Hij vindt het afschuwelijk voor de nabestaanden. Echt vreselijk."

Straatrace-scenario

De verhalen die rondgaan over dat hij een 'straatrace' deed, onder meer door verklaringen van omwonenden van de plek, zijn volgens Kaaij niet waar. "Hij deed absoluut geen straatrace." Ook vertellen mensen dat de Alkmaarder na het ongeluk 'wilde vluchten'.

"Flauwekul. Mensen maken er een heel eigen verhaal van. Hij is uit de auto gerend en naar de slachtoffers toe en heeft geprobeerd waar mogelijk ondersteuning te geven. Maar tegen dit soort interpretaties kan mijn cliënt niet op."

"Hij krijgt nu wel tientallen doodsbedreigingen via sociale media toegestuurd"

GERT KAAIJ - ADVOCAAT VAN VERDACHTE

Maar, zo stelt Kaaij, "hij krijgt nu wel tientallen doodsbedreigingen via sociale media toegestuurd. De sociale media-beerput gaat open. Hij wordt aangewezen als grootste idioot die er rondloopt, het volk spreekt, zonder af te wachten wat er uit het onderzoek komt."

De 24-jarige is er 'heel beroerd aan toe'. "Hij duikt nu even onder." De advocaat stelt dat er moet worden gewacht op de uitkomsten van het onderzoek, voordat er conclusies worden getrokken. "Het is een lieve, aardige jongen zonder geschiedenis met dit soort dingen. Hij is geen verkeersgek."

Er is nog geen contact geweest met de nabestaanden van de slachtoffers. "Dat is niet het gepaste moment, maar zodra dit wel gepast is zal hij van zich laten horen."

Heeft u een tip over dit verhaal? Mail dan naar [email protected]. Lees hieronder alle verhalen die er tot nu toe over het dodelijke ongeluk op de kruising Arcadialaan en de Vondelstraat in Alkmaar zijn gemaakt. 

Lees ook