Ga naar Content

Historisch CL-avontuur Hovocubo: "Onszelf verder op de kaart gezet"

De zaalvoetballers van Hovocubo schreven dit jaar historie door zich te plaatsen voor de laatste zestien van de Champions League. Dat was de club nooit eerder gelukt. "Ik heb die beelden al honderd keer teruggekeken met tranen in mijn ogen. Waanzinnig om die ontlading terug te zien", zegt coach Sander van Dijk over die prestatie.

Hovocubo - Kampuksen Dynamo in de Champions League - Foto: Foto Hovocubo

Main round

Het avontuur voor Hovocubo begon in Bosnië-Herzegovina. Dinamo Plus uit Moldavië, het Finse Kampuksen Dynamo en thuisploeg Mostar waren de tegenstanders. Alleen de poulewinnaar plaatste zich voor de laatste zestien. "We benaderden het als een finale per dag. Als je dan die eerste 'finale' wint, dan geeft dat vertrouwen", zegt Van Dijk over de 5-0-overwinning op Dinamo Plus.

Tegen Kampuksen Dynamo speelde Hovocubo gelijk (2-2). "Wat een heleboel mensen misschien niet weten is dat zij allemaal fullprof zijn. Zij hebben zeven of acht internationals. Zij hebben België weerhouden om het EK te spelen en de laatste oefeninterland tussen Nederland en België eindigde in 5-1 voor de Belgen. Daarmee geef ik de kracht aan van de Finnen. Die zijn flinke stappen aan het maken om aan te sluiten bij de subtop van Europa."

"Zij zouden het klusje even afmaken, zo'n gevoel hadden ze"

Hovocubo-coach Sander van Dijk

Op 30 oktober speelde de club uit Hoorn de laatste poulewedstrijd tegen Mostar. "De missie was duidelijk: we konden de stap zetten naar de laatste zestien. Dat was nog nooit gelukt, dus dat geeft een bepaalde gezonde spanning. Die was voelbaar en merkbaar, maar aan de andere kant voelde ik ook veel vertrouwen en een enorme wil."

"Mostar speelde thuis en voelde zich gesterkt door het publiek. Zij zouden het klusje even afmaken, zo'n gevoel hadden ze. Na acht minuten heb ik een time-out genomen, omdat zij beter begonnen. En daarna scoorden we binnen een minuut twee keer. Daarmee gaven we de tegenstander een beuk", blikt de Hovocubo-coach terug.

Ontlading en tranen

Na een 2-1 ruststand won Hovocubo in de slotfase met 4-1. "Ik heb die beelden al honderd keer teruggekeken met tranen in mijn ogen. Waanzinnig om die ontlading terug te zien. Het was echt hectisch daar, op een goede manier. Als je dan de poule wint en historie schrijft, geeft dat een gigantische ontlading." In het hotel werd het feestje doorgezet, maar volgens Van Dijk zijn er geen gekke dingen gebeurd.

Tekst gaat verder onder de foto.

Hovocubo-coach Sander van Dijk - Foto: Orange Pictures

"De kans vooraf was één op de honderd, maar na anderhalve minuut was dat één op de duizend geworden"

HOVOCUBO-COACH SANDER VAN DIJK

Elite round

Eind november reisde Hovocubo af naar Portugal voor de laatste zestien. Opnieuw moest de poule gewonnen worden, maar dat was vooraf al een schier onmogelijke opgave. Na een 5-1 nederlaag tegen Jekaterinburg uit Rusland wachtte topfavoriet en het thuisspelende Sporting Lissabon. Al heel snel stond Hovocubo met 2-0 achter. "De kans vooraf was één op de honderd, maar na anderhalve minuut was dat één op de duizend geworden. Daar waren we zelf ook teleurgesteld in."

"In de rust heb ik gezegd: 'deze wedstrijd winnen is niet realistisch, maar ik wil ook niet dat we straks met een telraam gaan kijken hoe we afgedroogd worden'. We zijn toen teruggegaan naar de basis en dat hebben we fantastisch gedaan." De schade werd beperkt en het duel eindigde na een 7-2 ruststand in 8-2 voor de Portugezen.

"Hij was ongelofelijk verrast dat wij als amateurs ons zo goed staande konden houden"

HOVOCUBO-COACH SANDER VAN DIJK

"Ik vind dat we ons ongelofelijk goed hebben neergezet. We hebben onszelf verder op de kaart gezet. We hebben ook bij de laatste zestien heel veel complimenten gehad. Ik heb ook nog steeds contact met de coach van Sporting Lissabon. Hij was ongelofelijk verrast dat wij als amateurs ons zo goed staande konden houden."

Van Dijk is blij dat zijn ploeg in elke wedstrijd een doelpunt heeft gemaakt. "We hebben eerder tegen FC Barcelona gespeeld en gescoord, tegen Inter Movistar hebben we gescoord en nu ook tegen Sporting Lissabon. Dat vind ik ook iets waard."

Tekst gaat verder onder de video.

Reportage Veerhuys - Hovocubo - NH Nieuws

Competitie

In de eredivisie staat Hovocubo na twaalf wedstrijden op de derde plaats, terwijl de eerste acht duels allemaal werden gewonnen. "We waren in de laatste fase gewoon niet fris en fruitig genoeg. Het ligt enorm dicht bij elkaar. Het wordt heel interessant, omdat je veel meer topwedstrijden krijgt in de tweede seizoenshelft. En waarom zouden ploegen die nu zesde, zevende en achtste zijn geëindigd niet voor een stuntje kunnen zorgen? In mijn beleving begint de competitie nu pas", aldus Van Dijk.

Hovocubo begint op 5 januari weer met trainen. De internationals melden zich daarna snel voor het EK in eigen land. Dat toernooi wordt gespeeld van 19 januari tot en met 5 februari. Halverwege februari gaat de competitie verder.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]