Ga naar Content

Terugblik op weer een coronajaar: trieste maar ook mooie momenten

Van de ene lockdown naar de andere: het jaar 2021 werd opnieuw gedomineerd door het coronavirus. Ook bij NH Nieuws konden we er niet omheen. Vijf verhalen uit Zaanstreek-Waterland rond het virus dat al bijna twee jaar grote impact op vele levens heeft.

Foto: NH Nieuws en Chantal Slegers

1. Serie NH Nieuws in het Dijklander Ziekenhuis

In maart kreeg verslaggever Mischa Korzec een unieke blik achter de schermen in het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend. Op dat moment was het virus een jaar lang in ons land. In een vijfdelige serie werd duidelijk hoezeer het personeel gebukt ging onder het zware werk. "Er is geen rust of pauze hier, het gaat maar door", vertelde arts Inge Doodeman van de afdeling spoedeisende hulp.

Toch hield het personeel de rug recht. "Je weet wat je aan elkaar hebt, en je ziet elkaar regelmatig. Het is prettig dat je het samen kunt doen, en niet het alleen-gevoel hebt", vertelde algemeen verpleegkundige Afra Kiel.

2. Golf aan coronadoden in verzorgingshuis Wormer

In februari waren er bedrukte gezichten in verzorgingshuis Torenerf in Wormer. Liefst vijftien bewoners overleden in drie weken tijd aan het coronavirus. Een grote schok in het dorp. "Veel mensen uit de gemeenschap hebben een familielid in het Torenerf of kennen iemand uit het Torenerf", reageerde burgemeester Michel-de Jong van Wormerland. Ze schreef een brief naar de nabestaanden.

De hele gemeenschap leefde mee. "We krijgen zoveel steun", vertelde regiodirecteur van de Zorgcirkel Annemarie Thijs. "Vandaag is er nog een mooie kaart bezorgd door een sportclub. Elke dag is er wel zo'n moment. Dat zorgt ervoor dat we het met elkaar volhouden."

3. Wapen van Assendelft sluit de deuren

Ook ondernemers hadden het zwaar. Bij Kees van Gelderen van Het Wapen van Assendelft gaf corona het laatste zetje: hij verkocht de in het dorp beroemde zaak aan Deen Vastgoed.

Tekst loopt door onder de video

Het Wapen van Assendelft stopt: "We hadden alles, en nu is het over" - NH Nieuws

4. Niet meesjoelen voor niet-gevaccineerden in Krommenie

'Enkel gevaccineerden welkom' stond er op de deur bij het seniorencomplex aan het Durghorstplantsoen in Krommenie. Mensen zonder prik waren niet welkom bij het koffiedrinken en het sjoelen. Op dat moment werd de Corona Check-app alleen nog gebruikt bij festivals en evenementen.

Burgemeester Jan Hamming gaf een dag later bij NH Nieuws aan geen voorstander te zijn van het buitensluiten van niet-gevaccineerden zoals dat gebeurde in Krommenie. "Dat vind ik niet wenselijk. Ik vind uiteindelijk dat we de keuzevrijheid in dit land hoog moeten houden, daar zijn we groot door geworden. Maar we moeten elkaar proberen te overtuigen van wat het beste is en mensen dan uiteindelijk persoonlijk de keuze laten maken."

5. Speciale verjaardag voor Nick én Miguel

Ook verjaardagen vieren was soms een probleem. Sandra Galjé vond een mooie manier om haar broer Nick te verrassen met cadeautjes. Hij heeft het downsyndroom en soms moest de hele afdeling in quarantaine. Met een mand en een touw kwam Sandra echter een heel eind. 

Chantal Slegers was ook creatief: ze deed een oproep aan mensen met mooie auto's om een rondje voor te komen rijden. Haar zoon Miguel is verzot op de wagens en keek zijn ogen uit.

Verjaardagsvisite, maar dan anders: driveby met vette auto’s voor Miguel (6) - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]