Ga naar Content

Burgemeester Hamming niet blij met weigeren niet-gevaccineerde senioren

Het 'enkel gevaccineerden welkom-beleid' bij het seniorencomplex aan het Durghorstplantsoen in Krommenie kan niet op goedkeuring van burgemeester Jan Hamming rekenen. Bij de gezamenlijke activiteiten zijn alleen ouderen die een coronaprik hebben gehad welkom. 

Foto: NH Nieuws

Op de vraag of hij het wenselijk vindt dat een niet-gevaccineerde oudere nu niet mee kan doen aan activiteiten antwoordde Hamming: "Dat vind ik niet wenselijk. Ik vind uiteindelijk dat we de keuzevrijheid in dit land hoog moeten houden, daar zijn we groot door geworden. Maar we moeten elkaar proberen te overtuigen van wat het beste is en mensen dan uiteindelijk persoonlijk de keuze laten maken."

Hij deed zijn uitspraken nadat hij een vaccinatiebus had geopend in de Zaanse wijk Poelenburg, waar mensen vanaf nu zonder afspraak een prik kunnen halen. De belangstelling was groot. "Je ziet nu ook de rij achter ons staan”, vertelt hij. "Steeds meer mensen kiezen ervoor om elkaar te beschermen en toch dat vaccin te nemen. Ik hoop dat meer mensen dat uit vrije keuze doen."

Tekst loopt door onder de foto.

Ongevaccineerden niet welkom - Foto: NH Nieuws / Mischa Korzec

Het beleid van de bewonerscommissie leidde tot gemengde reacties. Sommige bewoners vinden het prima, maar anderen voelen zich gediscrimineerd. Van discriminatie is volgens Haydee Lubbelinkhof-Blijd van de bewonerscommissie geen sprake, vertelde ze dinsdag aan NH Nieuws. "Iedereen is welkom, zolang ze maar gevaccineerd zijn." 

Volgens haar vinden bewoners het fijn dat er eindelijk weer van alles kan worden georganiseerd. "Een meerderheid voelt zich veilig als mensen wél gevaccineerd zijn." De regels zijn samen met de verschillende activiteitenclubs opgericht. "Als niet-gevaccineerden samen willen koffie drinken, moeten ze dat maar organiseren. Dan kunnen ze erbij zetten dat gevaccineerden niet welkom zijn."

Spanning

Hamming: "Er staat natuurlijk enige spanning op. In Frankrijk wordt het nu verplicht om je te laten vaccineren (in alle openbare ruimtes, red.), in Griekenland kom je nergens meer binnen zonder dat je een vaccinatiebewijs hebt. Dat is best streng. Zover zijn we hier niet en ik hoop ook dat het niet zover hoeft te komen. Maar ik geloof wel dat we elkaar moeten aanmoedigen om elkaar gezond te houden. Dan is vaccineren de uitweg."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]