Ga naar Content

Gooise hoofdverdachten ontkennen doodslag Carlo Heuvelman: 'Stonden ergens anders'

Hilversummers Sanil B., Hein B. en Mees T. - drie van de vier hoofdverdachten van de zware mishandelingen op het Spaanse eiland Mallorca - ontkennen slachtoffer Carlo Heuvelman afgelopen zomer zo zwaar te hebben mishandeld dat hij daardoor om het leven is gekomen. Sterker nog: ze ontkennen alle betrokkenheid rond het geweld tegen de omgekomen Waddinxvener. Dat hebben ze vandaag verklaard voor de rechtbank. 

Foto: NOS

De - op het oog keurige - Hilversumse jongens erkennen allemaal dat ze op vakantie op Mallorca betrokken zijn geraakt bij de zware gevechten, waarbij meerdere mensen gewond of zelfs zwaar gewond raakten.

Lees ook

Het geweld begon op de bewuste avond voor café De Zaak aan de boulevard van badplaats El Arenal. Een deel van de Gooise vriendengroep had het plan daar wat te gaan drinken, maar kreeg ruzie met een groep uit Heerhugowaard om een paar stoelen. Nadat ze door de kroegbaas de deur werden gewezen, ontstond er een opstootje waarbij een paar rake klappen vielen.

Een van de slachtoffers belandt gewond op de grond, nog zeker vier anderen raakten ook gewond. Ze hadden onder meer een gebroken neus en een verschoven nekwervel.

Vrienden beschermen

De vijf jongens erkennen geslagen en geschopt te hebben, maar niemand tegen het hoofd. De Hilversummers zeggen dat de gevechten begonnen omdat ze werden uitgedaagd door de andere groep.

De rake klappen zouden zijn gevallen omdat ze zichzelf en hun vrienden wilden beschermen. "Het is allemaal heel erg uit de hand gelopen. Als ik er achteraf op terugkijk, had ik weg moeten lopen toen het gebeurde. Maar ik voelde me bedreigd en heb mee gedaan. Daar heb ik achteraf heel erg veel spijt van. Ik leef ook heel erg mee met de slachtoffers. Er gaat geen dag voorbij dat ik daar niet aan denk", aldus verdachte Kaan B., die wordt verdacht van geweld voor het café. Alle jongens zeggen erg geschrokken te zijn van wat er gebeurd is.

"Ik vind het heel erg wat er gebeurd is en heb er spijt van. Ik hou echt niet van vechten, maar ik was bang op dat moment"

Verdachte Hein B.

Tweede vechtpartij

Hoewel ook de andere jongens zeggen te werden overvallen door het geweld, gaat het kort daarna weer mis. Op hemelsbreed tweehonderd meter afstand raakte de groep weer slaags. Voor de deur van Bar Bier-Express, waar een vriend is achtergebleven omdat hij de rekening nog moest betalen.

Daar treffen de Hilversummers de vriendengroep rond Carlo Heuvelman. Ook nu zeggen de jongens dat ze uitgedaagd werden. Een van de vrienden van Carlo was al boos. "Er werd wat geroepen over en weer. Doordat we nog veel adrenaline hadden van de vorige vechtpartij, ging het weer fout. We werden opgejut en lieten ons meeslepen", zegt verdachte Daan van S., die wordt verdacht van poging tot doodslag en twee keer openlijk geweld.

Dat er ook nu rake klappen vallen, ontkennen de vijf jongens niet. Sanil B., Hein B., Mees T. en Daan van S. zeggen een vriend van Carlo Heuvelman hard te hebben geslagen en geschopt. Sanil bekent zelfs dat hij ook nog heeft geschopt toen deze vriend nog op de grond lag. Maar hij ontkent tegen zijn hoofd te hebben getrapt. 

Zwaar geweld tegen Carlo

Met het geweld tegen Carlo Heuvelman ontkennen ze allemaal te maken hebben gehad. "Ik heb hem niet eens gezien", zegt verdachte Mees T., die zich als enige een groot deel van de zitting zo onherkenbaar mogelijk achter een mondkapje verschuilt. "Ik stond heel ergens anders. Ik heb wel gevochten, maar zeker niet met hem."

Sanil B. en Hein B. zeggen nagenoeg hetzelfde: Carlo hebben ze niet eens gezien. Hein B. zegt wel even aan zichzelf te hebben getwijfeld. "Ik heb namelijk wel geschopt tegen iemand die al op de grond lag, tegen zijn bovenlichaam. Ik hoorde pas later dat dit een vriend van Carlo was. Ik heb daar echt heel veel spijt van. Ik hou niet van vechten, maar ik was bang op dat moment. Met het geweld tegen Carlo heb ik echt niets te maken, de getuigenverklaringen komen niet eens overeen met hoe ik eruit zie. Ik vind het heel erg wat er gebeurd is, dat is een ding was zeker is. Maar ik was het niet", aldus B.

Volgens zijn advocaat zag hij later een foto van Carlo Heuvelman. Die herkende hij niet, waardoor hij zeker wist dat dit niet het slachtoffer was dat hij heeft geschopt en geslagen. B.: "Ik leef wel erg mee met zijn nabestaanden en wil graag ook mijn excuses aanbieden aan het slachtoffer dat ik wel heb geschopt en geslagen. Ik had dat niet moeten doen."

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: NOS

Voor Sanil B. zegt justitie - naast de getuigenverklaringen - het bewijs te hebben dat er DNA-sporen van Carlo Heuvelman aan zijn schoenen heeft gezeten. Hoe dat kan, weet de jonge Hilversummer niet. "Ik weet wel dat ik vanaf het begin openheid van zaken heb gegeven en alles heb verteld, ook over dingen die niet op camera staan of gezegd zijn door getuigen. Ik was er ook in de buurt en heb gevochten, maar met Carlo zeker niet. Over dat DNA op mijn schoenen wil ik zeggen dat ik mijn schoenen zonder twijfel aan de politie heb meegegeven, omdat ik zeker ben van mijn onschuld. Ik had andere schoenen mee kunnen geven, maar dat heb ik niet gedaan. Dat zegt voor mij genoeg."

Hoe Carlo Heuvelman dan wel precies om het leven is gekomen, wordt vandaag nog niet met zoveel woorden duidelijk. Zeker acht getuigen hebben verklaard dat ze hebben gezien dat Carlo met zijn hoofd op een stoeprand is gevallen, waarschijnlijk na een klap. "Het was een heel naar geluid, echt alsof ik iets hoorde breken", zou even van de getuigen volgens Sanil B.'s advocaat Peter Plasman hebben gezegd. Om te vervolgen: "Ik zag hoe hij terecht kwam. Dat was niet best."

Hele klus om schuldigen aan te wijzen

Dat de Hilversummers ontkennen te maken hebben gehad met het zware geweld tegen Carlo Heuvelman, maakt het de komende maanden erg lastig om vast te stellen wie er dan wel precies verantwoordelijk is voor de dood van de jonge Waddinxvener. Hoewel justitie veel getuigenverklaringen heeft en ook veel videobeelden van de twee incidenten, is juist het zware geweld tegen Carlo op geen enkele video te zien. 

Justitie voorspelt dan ook dat het nog lang gaat duren voordat het onderzoek kan worden afgerond en daarnaast ook wanneer de zaak verder wordt behandeld. "We horen nog steeds getuigen - we hebben er tot nu toe zestig - en onderzoeken videobeelden. Maar vast staat wel dat de jongens zelf ook nog niet het achterste van hun tong laten zien. Zonder de waarheid kan deze zaak nooit worden afgerond, maar het zal de slachtoffers en nabestaanden maar ook zeker de daders altijd blijven achtervolgen", aldus de officier van justitie. 

De advocaten van de vijf verdachten schermen met het volgens hen gebrekkige bewijs. Ze zien vooral veel getuigenverklaringen, maar vinden daar nog veel op aan te merken. 

De pro-formazitting is nog bezig in de rechtbank van Lelystad. De advocaten van vier jongens hebben net de rechtbank verzocht het voorarrest van de jongens  op te heffen. Ze betogen dat de verdachten nooit eerder met justitie in aanraking zijn geweest. Naar verwachting zal de vijfde advocaat dat ook doen. De rechtbank beslist daar vandaag nog over. 

Lees meer over de zware mishandelingen op Mallorca

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]