Ga naar Content

Politie onderzoekt Defend IJmuiden: wat weten we over deze groep?

IJMUIDEN - De Amsterdamse politie doet onderzoek naar de gedragingen van Defend IJmuiden tijdens de uit de hand gelopen coronademonstratie op het Museumplein. De groep heeft zich volgens een woordvoerder 'behoorlijk misdragen'. Het is niet voor het eerst dat de politie zijn pijlen richt op de IJmuidenaren.

Foto: NH Nieuws

Defend IJmuiden viel de politie afgelopen zondag op, omdat leden onder meer dezelfde maskers droegen. Ook hadden ze een grote vlag met daarop hun logo (afbeelding van een visgraat) bij zich.

De politie heeft dan ook twijfels over de intenties van Defend IJmuiden. "Mensen die tegen de maatregelen zijn, hebben over het algemeen geen mondkapjes voor", aldus de politie tegen NH Nieuws. "Ze leken er meer te zijn om te rellen dan wat anders."

Videobeelden

Er zijn nog geen leden aangemerkt als verdachte. Ook onder de vijftien opgepakte relschoppers die worden verdacht van openlijke geweldpleging, zitten geen mensen uit IJmuiden. Toch worden video-opnames nauwgezet bestudeerd door de politie. "Als er strafbare handelingen geregistreerd zijn, dan gaan we achterhalen om wie het gaat."

Tekst gaat door onder de video.

Defend IJmuiden op het Museumplein in Amsterdam - NH Nieuws

Defend IJmuiden bestaat - naar eigen zeggen - sinds afgelopen zomer. Tijdens een stranddag werd er veel gesproken over de vrijheidsbeperkende coronamaatregelen, waarna Defend IJmuiden werd opgericht. "Wat begon met ons gezin werd uiteindelijk een hele groep gelijkgestemden", beschrijven ze zichzelf op hun website.

Zwarte Piet

De afgelopen maanden kwamen acties van de groepering regelmatig in het nieuws, vooral omdat de gemeente of politie er ingreep. Dit gebeurde voor het eerst rond de Sinterklaasintocht.

Op het oude spoorviaduct in IJmuiden werd door de Zwarte Pieten Actiegroep een spandoek met de tekst 'Welkom Sint en Zwarte Piet' opgehangen, waarna tegenstanders het woord 'Zwarte' weghaalde. Defend IJmuiden hing het weer terug. De gemeente besloot hierop het spandoek helemaal te verwijderen, omdat de veiligheid in het geding zou zijn.

Een week later volgde er een nieuwe actie: 's nachts werden op meerdere plekken in IJmuiden spandoeken opgehangen en graffiti op gebouwen gespoten met de tekst 'I love Zwarte Piet'. Diezelfde dag verwijderde de gemeente wederom de spandoeken en de graffiti.

Tekst gaat door onder de foto.

Het spandoek werd op zondagochtend vroeg door de leiding van de Albert Heijn verwijderd - Foto: Defenders IJmuiden

Op 19 december volgde er weer een actie, ditmaal tegen de coronamaatregelen. De demonstratie, voor het stadhuis in IJmuiden, ging gepaard met het afsteken van vuurwerk. Ook werd er geen afstand gehouden. Daarom verzocht de politie om de demonstratie te beëindigen.

Een tweede demonstratie vond plaats op 9 januari en werd aangekondigd via social media. Wel werd aan de deelnemers van de demonstratie tegen de 'indirecte vaccinatieplicht' gevraagd om geen vuurwerk af te steken of muziek op te zetten. Ook werd ditmaal de demonstratie van tevoren aangemeld bij de gemeente. De demonstranten kregen één uur de tijd voor de manifestatie.

Tekst gaat door na de video

Coronaprotest in IJmuiden vroegtijdig beëindigd - NH Nieuws

Toch kwam het niet zo ver. Tien minuten na het begin van de demonstratie, waaraan ongeveer 80 mensen deelnamen, werd er vuurwerk afgestoken en greep de Mobiele Eenheid in. De demonstranten werden verdreven van het plein en trokken de straten in.

Niemand is aangehouden en er werd - net als bij de vorige acties - geen geweld gebruikt. 

Een week later volgde de demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Hier was Defend IJmuiden een van de opvallendste groepen.

Tekst gaat door onder de tweet.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Tatoeages en QAnon

Naast de acties is ook het taalgebruik van Defend IJmuiden opvallend. Zo valt op een spandoek en hun site de tekst  'WWG1WGA' te lezen. Deze uitdrukking wordt in verband gebracht met QAnon, een groep aanhangers van een extreemrechtse complottheorie die de zogenaamde plannen beschrijft van vermeende samenzweringen ('deep state') gericht tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump en zijn aanhangers.

Op de website van Defend IJmuiden vallen daarnaast uitdrukking op als 'strijders' en 'vecht je met ons mee'. Ook opvallend: enkele leden van Defend IJmuiden hebben het visgraatlogo inmiddels als tatoeage laten zetten.

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: NH Nieuws / screenshot Facebook

Op social media kan Defend IJmuiden rekenen op kritiek, maar er is ook steun en begrip voor hun acties. Na de actie op het Museumplein is het aantal Facebookvolgers verdubbeld.

Ook op YouTube is het aantal abonnees en views na zondag verdubbeld. Alle uitingen naar buiten doet de actiegroep via hun eigen kanalen en via social media, want zo laten ze weten 'ze hebben geen vertrouwen in de mainstream media'.

Toekomstige acties

Of er nog nieuwe acties komen waaraan Defend IJmuiden zal meedoen of zal organiseren, is onduidelijk. NH Nieuws heeft de organisatie regelmatig benaderd voor een reactie of interview, maar heeft - ondanks toezeggingen - geen reactie meer gekregen. Ook op de reactie van de politie wil Defend IJmuiden niet reageren.

Over de toekomst schrijven ze op hun site: "Defend IJmuiden zou het liefst met jullie naar alle demonstraties en acties gaan de komende weken. Helaas is dat niet haalbaar voor onze strijders. We zullen daarom keuzes moeten maken in het aanbod van demonstraties en acties. Daarnaast willen wij ook IJmuiden niet vergeten. Dit betekent niet dat we jullie in de steek laten. Wij zullen blijven vechten en strijden voor onze grondrechten en vrijheid. Zowel voor als achter de schermen. We zijn pas net begonnen!"

Reactie gemeente Velsen

"Na meerdere oproepen van gemeente Velsen heeft Defend IJmuiden de demonstratie op 9 januari anoniem en digitaal gemeld bij de gemeente. In deze melding/kennisgeving ontbrak nog essentiële informatie, zoals een inschatting van het aantal demonstranten en namen en telefoonnummers van contactpersonen. Daarom hebben we op meerdere manieren contact gezocht met de organisatie. Helaas is het niet gelukt om verder contact te krijgen.

De gemeente was graag vooraf in contact gekomen met Defend IJmuiden om gezamenlijk afspraken te maken over de demonstratie. Ze houden zich tot nu toe anoniem, daarom kunnen wij ook nu niet meer zeggen over Defend IJmuiden dan wat iedereen zelf heeft gezien of gehoord."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]