Ga naar Content

Dales hoopt op rustig coronaprotest: "Zo niet, dan is het einde spel"

IJMUIDEN - In navolging tot vlak voor kerst zal ook zaterdag weer een coronaprotest worden gehouden in IJmuiden. Actievoerders van Defend IJmuiden willen aandacht vragen voor het coronabeleid in Nederland. Burgemeester Frank Dales van Velsen hoopt dat de actie rustig zal verlopen. 

Dales: "Kom alleen als je echt wil demonstreren" - NH Nieuws / Stephan Brandhorst

Bij de vorige demonstratie staken enkele demonstranten vuurwerk af, werd geen afstand gehouden en werden de coronamaatregelen niet in acht genomen. "We zitten nu in een hele bijzondere tijd. Dat betekent dat de coronaregels leidend zijn. Daar zal op gecontroleerd worden."

Rechten en regels

Dales hoopt dat alleen mensen die willen demonstreren en hun mening willen uiten afkomen op de demonstratie. De demonstratie vindt zaterdagavond plaats op Plein 45 in IJmuiden en de burgemeester Je hebt rechten en regels. Recht is demonstratierecht, maar dan moeten de deelnemers zich wel houden aan de regels die gelden. Als er een risico is voor de gezondheid, zal ik ingrijpen."

Lees ook

Preventief fouilleren

De demonstranten hebben een uur de tijd gekregen om te demonstreren. Daarnaast heeft de politie de bevoegdheigd gekregen om preventief te fouilleren. "Als er vuurwerk plaatsvindt, dan zal de demonstratie door mij worden beeindigd."

Het is nog onduidelijk op hoeveel steun de protestactie kan rekenen. Op het plein is volgens Dales plaats voor 250 personen als zij anderhalve meter afstand houden. Zodra dat er meer worden, zal de politie ingrijpen.

"Als er een risico is voor de gezondheid, zal ik ingrijpen"

Frank Dales, Burgemeester VELSEN

Tot slot heeft de burgemeester nog een boodschap voor de demonstranten die van plan zijn om zaterdag willen protesteren. "Wees er trots op dat je mag demonstreren. Heb dan wel respect voor de regels. Het is goed dat je je mening wil uiten. Ik ben corona ook echt zat. Ik verlang wel wel dat je je aan de regels houdt. Zo niet, dan is het einde spel."

Dales: "Meer dan 250 zullen het er niet worden" - NH Nieuws / Stephan Brandhorst

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]