Ga naar Content

Hilversum en Velsen maken zich op voor coronademonstraties dit weekend

HILVERSUM - Dit weekend staan er demonstraties gepland in Hilversum en Velsen tegen de lockdown,  de coronamaatregelen en de 'indirecte vaccinatieplicht' zoals de actiegroep het noemt. Zaterdag staat er een protest bij het gemeentehuis van Velsen gepland in IJmuiden en zondagmiddag worden er honderden demonstranten op het Marktplein in Hilversum verwacht. 

Opnieuw demonstraties in Hilversum en Velsen - NH Nieuws

Tinus Koops van de actiegroep Nederland in Opstand legt uit waarom geprotesteerd gaat worden. "In de lockdown die nu is, waarin het midden- en kleinbedrijf opnieuw hard geraakt worden, zullen heel veel mensen die keihard gevochten hebben voor hun bedrijf als het tegenzit in de rij staan bij de voedselbank voor hun kinderen."

Het is niet de eerste keer dat er een groep demonstranten naar Hilversum komt om te demonsteren tegen de coronamaatregelen. Nog geen maand geleden stond er een protest gepland op het Heksenweitje, dat een dag van te voren werd verboden door burgemeester Broertjes, omdat demonstranten zich volgens hem al vooraf niet aan de gemaakte afspraken hielden en de sfeer intimiderend werd. Toch kwamen er zo'n 70 demonstranten naar de stad. Tien mensen werden opgepakt omdat zij weigerden te vertrekken. 

Strenge voorwaarden

Koops noemt het verbieden van een demonstratie discutabel. "Het is een grondrecht", benadrukt hij. Voor de actiegroep reden om aankomende zondag te demonstreren, hoewel zij niks te maken hadden met het vorige protest.  

Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes staat het protest onder strenge voorwaarden toe, maar vindt het wel een lastig signaal ten tijde van een diepe lockdown. "Maar als wij het eens worden over de strikte richtlijnen die we met elkaar hebben afgesproken, dan moeten we het doen. Maar we zitten er bovenop. Als mensen zich er niet aanhouden, dan is het jammer."

'Indirecte vaccinatieplicht'

De actiegroep Defend IJmuiden protesteert zaterdag op Plein 1945 in IJmuiden tegen wat zij de indirecte vaccinatieplicht noemen. Hoewel niemand verplicht is zich te laten vaccineren, is de actiegroep bang dat ze zonder vaccin straks 'niet meer mogen vliegen of naar festivals kunnen', lieten zij eerder aan NH Nieuws weten. "Het vaccin wordt ons door de strot geduwd zonder dat bewezen is dat het goed voor ons is." 

Lees ook

"Ik wil het demonstratierecht honoreren, maar dan moeten deelnemers zich wel houden aan de geldende regels, zoals de anderhalve meter afstand. Als er niet genoeg afstand wordt gehouden, waardoor er een risico is voor de volksgezondheid, dan zal ik ingrijpen en zal de demonstratie vroegtijdig worden beëindigd", zegt burgemeester van Velsen Frank Dales.

Afgelopen zondag in Haarlem was er veel kritiek op de gemeente, omdat zij niet eerder en strenger wilden ingrijpen. Hierdoor was er een groter besmettingsgevaar.

Maar over het besmettingsgevaar tijdens het geplande protest in Hilversum maakt de actiegroep Nederland in Opstand zich weinig zorgen. "Het is zeker waar dat er meer risico is. Maar we hebben te maken met mensen die veel buiten zijn, en bij veel demonstraties komen. Dus onze weerstand is behoorlijk."

Coronademonstraties

De demonstratie in Hilversum begint zondag rond 13.00 uur op het Martkplein, waarbij tussen de 500 en 800 demonstranten worden verwacht. Bij het gemeentehuis van Velsen zal zaterdagavond worden gedemonstreerd vanaf 20.00 uur op Plein 1945. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.