Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Politie start onderzoek naar geweld demonstranten tijdens protest Museumplein

18 januari 2021, 16.16 uur · Aangepast 18 januari 2021, 17.00 uur · Door Sanne Toebes

AMSTERDAM - De politie is gestart met een onderzoek naar het geweld dat gisteren plaatsvond tijdens een demonstratie tegen het coronabeleid op het Museumplein. De gemeente had de demonstratie verboden, maar toch kwamen er zo'n 2.000 mensen op af en moest de ME eraan te pas komen. 

Politie treedt op tegen demonstranten - Inter Visual Studio

Gisteren zijn er 143 mensen aangehouden, van wie er zestien werden aangehouden voor openlijke geweldpleging. Vijftien personen zitten nog vast. De overige verdachten werden aangehouden omdat zij, ondanks dat de gemeente het protest had verboden, toch naar het Museumplein waren gekomen.

"Onder de demonstranten was een groep van 200 tot 250 personen die duidelijk uit was op de confrontatie", zegt de politie. Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommige demonstranten vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich. 

Veel beeldmateriaal

Twee politieagenten en een politiepaard zijn gewond geraakt tijdens de demonstratie. De politie is een onderzoek gestart naar de geweldplegers. "Er is veel beeldmateriaal van de demonstratie beschikbaar", laat de politie weten. "Deze beelden worden door een onderzoeksteam van de politie bekeken om eventuele andere verdachten te identificeren en op te sporen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]