Ga naar Content

Protest tegen coronamaatregelen voor gemeentehuis in IJmuiden

IJMUIDEN - De actiegroep IJmuiden Defend protesteerde gisteravond voor het gemeentehuis van Velsen, op Plein 1945 in IJmuiden. Het gezelschap toonde spandoeken met leuzen tegen het kabinetsbeleid rondom de corona-aanpak en stak vuurwerk af.  De groep liet eerder op verschillende plekken in de gemeente (spandoeken met) pro-zwartepiet-teksten achter.  

Foto: Persbureau Nieuwsfoto/Laurens Bosch

Op foto's en video's die gisteravond op het plein voor het gemeentehuis  zijn gemaakt, is te zien dat het om enkele tientallen demonstranten gaat. Opvallend is dat ze ondanks het onderwerp van hun protest allemaal mondkapjes dragen, iets dat in de publieke buitenruimte geen verplichting is.  

Coronavaccin

Op een van de spandoeken staat 'Vecht voor het recht van onze lichamelijke integriteit en het zelfbeschikkingsrecht', waarmee ze - zo blijkt uit de afbeelding ernaast - hun afkeer van het coronavaccin benadrukken. Op een ander doek staat IJmuiden voor vrijheid, stop de leugens, stop de spoedwet, stop dit kabinet." 

Tekst gaat door onder de video.

Protest tegen coronamaatregelen IJmuiden - NH Nieuws

In een reactie op Facebook liet de gemeente Velsen weten dat de demonstratie niet was aangekondigd. Politie en handhaving waren wel aanwezig, omdat er van tevoren aanwijzingen waren voor de betoging. Volgens een woordvoerder wees niets erop 'dat het onrustig zou zijn' op het plein voor het gemeentehuis. Hoewel er eerder op de avond een melding van een steekpartij in de aangrenzende Lange Nieuwstraat werd gemeld, ging dat om lekgestoken fietsband, zo laat een woordvoerder desgevraagd aan NH Nieuws weten.  

De gemeente zegt dat de betogers zwaar vuurwerk afstaken en zich niet aan de coronamtaargelen hielden. Daarom sprak de politie de demonstranten hierop aan en vroegen de demonstratie te beëindigen, omdat 'zij hun boodschap gebracht hadden.' De politie en handhaving begeleidden de groep toen ze gingen lopen over de Lange Nieuw tot op het plein achter de Hema. Daar ging de groep uit elkaar. 

'Inhoudelijk zeer oneens'

Burgemeester Frank Dales schrijft in een reactie 'het inhoudelijk zeer oneens' te zijn met de demonstranten. "Desondanks mogen mensen hun mening via een demonstratie uit, dat recht hebben we in Nederland. Zelfs als de demonstratie niet aangemeld is." 

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Persbureau Nieuwsfoto/Laurens Bosch

Verder vindt hij het 'stuitend' dat er zwaar vuurwerk is afgestoken en dat de demonstranten de coronaregels bewust overtraden. "De politie heeft er met onze handhavers voor gezorgd dat deze betoging uiteindelijk zonder escalatie ordelijk tot een eind kwam. Daar ben ik blij om. Ik ben ook blij dat deze demonstranten in Velsen een kleine minderheid vormen. Het overgrote deel van onze inwoners ziet de noodzaak in van de coronamaatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Naleven van de maatregelen draagt bij aan de gezondheid en veiligheid van alle Velsenaren. Ook voor die van de demonstranten die er een afwijkende mening op na houden. En daar sta ik voor", aldus burgemeester Dales. 

IJmuiden Defend hing medio november enkele pro-zwartepiet-spandoeken op, onder meer aan een viaduct, en liet op andere plekken in de stad met graffiti dezelfde boodschap achter.  

Eerder in Hilversum

In Hilversum werd er ook gedemonstreerd tegen de lockdown. Die demonstratie was op voorhand verboden, al kwamen er toch rond de zeventig demonstraten opdagen. Tien van hen werden aangehouden, onder wie Viruswaarheid-voorman Willem Engel. 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]