Ga naar Content

Al na kwartier einde gemaakt aan betoging tegen coronamaatregelen

VELSEN / IJMUIDEN - Ongeveer tachtig mensen zijn afgekomen op een demonstratie bij het stadhuis Velsen tegen de coronamaatregelen en de 'indirecte vaccinatieplicht'. Ze mochten van de gemeente tussen 20.00 en 21.00 uur demonstreren maar al na een kwartier werd de demonstratie beëindigd door burgemeester Frank Dales. 

Coronaprotest in IJmuiden vroegtijdig beëindigd - NH Nieuws

De betogers hielden namelijk geen afstand, staken vuurwerk af en draaiden muziek. Na de beëindiging liep de meute nog een stuk door de straten van IJmuiden, waarna de meesten huiswaarts keerden.

Dales liet voor de demonstratie al weten dat er streng gecontroleerd zou worden op vuurwerk en of iedereen zich wel aan de regels houdt. Bovendien had de politie de bevoegdheid om preventief te fouilleren.

De betogers liepen na het beëindigen van de demonstratie door de straten van IJmuiden. Tekst gaat verder na de video

De betogers liepen door de straten van IJmuiden - NH Nieuws

Initiatiefnemer van de demonstratie is Defend IJmuiden. Via social media riep de groep haar achterban op vanavond van zich te laten horen op Plein 1945.

Hoewel niemand verplicht is zich te laten vaccineren, is de actiegroep bang dat ze zonder vaccin straks 'niet meer mogen vliegen of naar festivals kunnen'. "Het vaccin wordt ons door de strot geduwd zonder dat bewezen is dat het goed voor ons is", liet de groep eerder weten

"De regels werden al vrij snel overtreden"

burgemeester Frank dales

Reactie burgemeester

Volgens burgemeester Dales was er na de beëindiging van de demonstratie geen sprake van een vijandige sfeer en keerden de betogers snel huiswaarts. "Ze hebben kort hun standpunt mogen verwoorden, maar vervolgens hebben ze zich niet aan de regels gehouden. Daardoor heb ik al na twaalf minuten de demonstratie moeten beëindigen", vertelt Dales.

"De regels werden al vrij snel overtreden. Dus dat was voor mij aanleiding om tegen de politie te zeggen: ik beëindig nu de demonstratie. Het moet nu afgelopen zijn."

Burgmeester Dales over het ingrijpen in de demonstratie - NH Nieuws

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]