Ga naar Content

2020 door de ogen van onze regioverslaggevers

NOORD-HOLLAND - Met tientallen verslaggevers en redacteuren van zowel 'online' als de radio werkt NH Nieuws dagelijks keihard om het laatste nieuws te brengen. Ook onze wereld stond op z'n kop toen we in maart te horen kregen dat we thuis moesten werken en niet meer welkom waren op de redactie in Amsterdam om de spreiding van het virus tegen te gaan. Verschillende regioverslaggevers vertellen hoe deze tijd nou eigenlijk was voor hen.

Foto: NH Nieuws

Omdat NH Nieuws met verschillende deelredacties in de regio werkt, zijn de meeste verslaggevers meer dan gewend om te werken vanuit hun thuishonk. Voor sommigen is dat thuis, voor anderen op kantoor bij een mediapartner in de regio. Toch is iedereen gewend om regelmatig even aan te komen waaien op de centrale redactie in Amsterdam, om te sparren met collega's of om hun beelden te monteren. In maart kregen ze te horen dat dat niet meer mocht, en dat was toch wel even wennen. 

Statieven, plopkappen en hengels

Toen bekend werd dat iedereen anderhalvemeter afstand moest houden, was het ook voor onze verslaggevers even schakelen. Normaal interview je iemand immers juist door dichtbij te komen. Het eerste wapenfeit van verslaggever Matthijs Gemmink, werkzaam in de Noordkop, was dan ook het aanschaffen van een verlengstok om zijn microfoon aan te monteren, zodat hij zo goed en kwaad als mogelijk afstand kon houden. Verslaggever Jasper Leegwater uit de regio Amstelland moest mensen er aan het begin van de 'ellende', zoals hij het zelf noemt, ook nog regelmatig op attenderen dat ze hun afstand moesten bewaren.

Voor verslaggever Paul Tromp uit de regio Haarlem was dat niet anders. Hij breidde de apparatuur die hij voor corona gebruikte dusdanig uit dat hij een zere rug kreeg van al het sjouwen. "Het was een roerig jaar voor een verslaggever in de regio Haarlem. Zoveel mogelijk mooie verhalen proberen te maken en dan ook nog eens de hele tijd op elkaars gezondheid proberen te letten."

Dat het ondanks de maatregelen niet altijd loopt zoals je wil beaamt ook verslaggever Chantal Bos, werkzaam in West-Friesland. Zij deed verslag van de rellen die uitbraken na de demonstratie tegen het standbeeld van J.P. Pieterszoon Coen in de binnenstad van Hoorn, waar 'iedereen als mieren door elkaar krioelde'.

Tekst gaat verder onder de foto

Verslaggever Paul Tromp interviewt Peter Habraken en zijn vrouw - Foto: Henk van der Linden

Verslaggevers blikken ook terug op de mooie verhalen die ze hebben gemaakt in coronatijd. Zo ook verslaggever Fred Segaar, die werkt in de regio IJmond. Helemaal aan het begin van de lockdown, toen de Beverwijkse Bazaar net was gesloten, trof hij daar op het parkeerterrein iemand die normaal gesproken elke zaterdagochtend op de fiets naar Beverwijk kwam, vanuit Heiloo, om groenten en fruit te kopen op de versmarkt. Hij had een longontsteking gehad en wist helemaal niet wat corona was. “Corona? Kweenie. Ach meneer, als u het zegt!”

Tekst gaat verder onder de video

Bazaarbezoeker is verontwaardigd over lege markt - NH Nieuws

Een ander mooi verhaal is volgens verslaggever Carlijn Kolk uit de regio 't Gooi de onthulling van het Polar Bear monument in Hilversum. Op de plek waar 75 jaar geleden de bevrijders feestelijk werden onthaald sprak ze met burgemeester Pieter Broertjes. Voor haar een zeer welkome bevrijding van al het coronanieuws dat ze de laatste tijd had gemaakt. 

Verslaggever Anne Klijnstra uit de regio Alkmaar was erbij toen de Singelgarage in Alkmaar in brand stond, en keek een paar dagen later met lede ogen toe hoe de auto's een voor een uit de garage werden getakeld. "Wonder boven wonder bleek de schade aan de auto's enorm mee te vallen. Slechts de twee uitgebrande auto's moesten worden afgeschreven, de overigen hoefden alleen een grondige poetsbeurt."

Dat niet alles in het teken stond van corona bewijst ook collega Mischa Korzec, werkzaam in de regio Zaanstreek-Waterland. Samen met samensteller Gerie Smit maakte hij een documentaire over de rampzalige nieuwjaarsbrand in Volendams café 't Hemeltje, dit jaar precies 20 jaar geleden.

Collega's leren kennen

Het was voor iedereen een bijzonder jaar, maar voor onze collega's van de pas opgerichte Amsterdam-redactie was het misschien nog wel een stapje vreemder dan voor de rest. Zij moesten hun draai vinden in een nieuw bedrijf, een hele nieuwe redactie opstarten én hun collega's leren kennen, maar dan allemaal op anderhalvemeter afstand. 

Dat onderschrijft ook Shaneequa Vrede, die terugblikt op onder andere haar gesprek met de moeder van rapper Bigidagoe, die terugkeert naar haar beschoten woning.

Al met al durven wij als NH Nieuws dit jaar wel te bestempelen als 'raar'. Wij wensen u een veilige nieuwjaarsnacht en proosten op een gelukkiger 2021.

Feestdagen

2020 is een jaar dat de geschiedenisboeken in zal gaan als het jaar waarin corona onze provincie volledig in z'n greep had. Aan het einde van dat bewogen jaar, en met de blik op 2021, start NH Media de campagne 2021: Maak er wat van!

Bekijk hier alle verhalen en video's.