Ga naar Content

Volendam 20 jaar na de nieuwjaarsbrand: "Het verbaast me hoe diep het nog zit"

VOLENDAM - Het is bijna twintig jaar geleden dat ruim tweehonderd jongeren zwaargewond raakten in café 't Hemeltje in Volendam. Veertien jongeren overleefden de nieuwjaarsbrand niet. De brand ontstond toen er sterretjes werden aangestoken en de kerstversiering vlam vatte. De ramp laat diepe littekens na in het dorp. Ook bij barman Kees Sier, die tientallen slachtoffers opving in zijn café en restaurant op de dijk in Volendam.

Barman Kees Sier ving tientallen slachtoffers op tijdens de nieuwjaarbrand 2001 - NH Nieuws

"Soms komt de brand nog ter sprake en dan praten we erover, maar het is geen issue meer in mijn dagelijks leven", vertelt Kees Sier aan Gerie Smit die voor NH de documentaire maakte 'Daar praten we niet meer over'. "Soms praat je erover en ben je verdrietig, dat gaat niet meer weg", zegt hij terwijl hij zijn tranen wegveegt. "Je ziet hoe diep het blijkbaar nog zit na al die jaren. Het verbaast me zelf ook."

Kees Sier, toen eigenaar van bar De Molen en restaurant De Dijk in Volendam ving tijdens de nieuwjaarsnacht in 2001 tientallen jongeren op die gewond waren geraakt. "Ik liep die nacht naar buiten en ik zie een club mensen naar me toe strompelen. Met zwarte gezichten en vellen aan hun handen. Ik wist ook niet wat ik moest doen, dat wist niemand." Kees, die nog steeds in de bar op de dijk werkt, kan die nacht nog heel goed voor de geest halen. 

"Er zat een meisje op een tafeltje met alleen nog een bh'tje aan. Ik denk niet dat die het overleefd heeft"

barman Kees Sier ving slachtoffers op

De paniek en chaos waren groot die nacht in zijn bar. "Jongeren schreeuwden om hulp en ouders waren op zoek naar hun kinderen", vertelt Kees. "We hebben iemand van de deur gezet omdat anders slachtoffers onder de voet werden gelopen." Gedurende de nacht werden de jongeren tussen de 13 en 25 jaar naar de ziekenhuizen in binnen- en buitenland gebracht.

Slachtofferhulp

"Vroeg in de ochtend was het pas leeg in de bar en hebben we de vloer aangeveegd", vervolgt Sier. "Er kwam nog een hulpverlener van Slachtofferhulp die nacht en nodigde ons uit om te praten. Hij zei: 'Jullie zijn ook slachtoffer, vergeet dat niet.' Maar dat hebben we niet gedaan. We waren leeg en hadden toen geen zin in diepzinnige gesprekken."

Kees heeft maanden later nog wel hulp gezocht. "Ik voelde me niet goed en ben toen naar een therapeut geweest een paar keer", zegt hij. "Gelukkig kan ik er met mijn vrouw over praten, want die heeft hetzelfde gezien." Niet alleen bar De Molen zat vol jongeren met brandwonden, ook in hun naastgelegen restaurant waar zijn vrouw Bep aan het werk was, zaten slachtoffers. "Daar zijn we elkaar heel dankbaar voor dat we het allebei gezien hebben, want tegen wie hadden we het anders moeten zeggen. We kunnen er samen goed over praten." 

Gerie Smit was één van de tieners die zwaargewond raakten tijdens de brand in café 't Hemeltje. Ze werkt al jaren als redacteur en samensteller voor NH Nieuws. Eerder schreef ze een boek over de nieuwjaarsbrand: 'Nieuwe Handen' .

Gerie: "Normaal krijg ik veel vragen over de brand en nu dacht ik: laat ik zelf die vragen eens stellen."

Voor NH maakte ze de documentaire: 'Daar praten we niet meer over' die op 1 januari 2021 om 18.00 uur, 20.00 uur en 22.00 uur op NH te zien is.