Ga naar Content

Spoeddebat datacenters Wieringermeer: "Stop met groeien, groeien, groeien"

HOLLANDS KROON - Hollands Kroon gaat gewoon door met het plannen van nieuwe  datacenters langs de A7. Wel moet er betere architectuur komen en meer groen, zodat de nieuwe gebouwen nog meer opgaan in het landschap. Daarover is de politiek het unaniem eens geworden tijdens extra raadsvergadering. Het debat was aangevraagd na protesten over uitbreiding van het gebied Agriport A7 met nog eens vijf datacenters.

Foto: Google Earth

Dat er meer datacenters komen langs de A7, daar valt niet meer aan te ontkomen. De politiek heeft daar al in een eerder stadium groen licht voor gegeven. Voor een aantal partijen was alleen niet bekend om hoeveel hectare het zou gaan en wat de wethouders bedoelden met het afronden van 'lopende initiatieven' van onder meer Microsoft toen in april dit jaar duidelijk werd dat nieuwe gebiedsplannen voorlopig stopgezet zouden worden.

Tranen

De oppositiepartijen voelen zich vooral misleid als het gaat om de verwachtingen op basis waarvan zij  hebben ingestemd met de uitbreidingsplannen, zoals het gebruik van restwarmte van de datacenters voor de kassen en inpassing in het landschap. "Daarin zijn we bedrogen uitgekomen", vindt de PvdA. "Restwarmte is mislukt en de tranen springen je in de ogen als je langs de A7 rijdt."

Er is volgens de oppositiepartijen ook veel te doen rond de communicatie van het gemeentebestuur over de uitbreiding van datacenters richting de inwoners van de Wieringermeer. "Inwoners voelen zich niet gehoord. Ze zijn nauwelijks betrokken geweest. Hoe gaat de gemeente dat straks doen?", vraagt Lars Ruiter van Groep Ruiter zich af. Hij stapte uit de VVD uit onvrede over het dossier datacenters. 

Foto: gemeente Hollands Kroon

Niet volbouwen

Ook de coalitiepartijen vinden dat de nieuwe datacenters beter in het landschap moeten passen naar aanleiding van het vernietigende oordeel van een adviseur van de provincie Noord-Holland over de verdozing van het landschap. "Het had beter gekund," zegt de Seniorenpartij Hollands Kroon. "De gemeente moet strengere eisen stellen", zegt ook D66.

De ChristenUnie pleitte ervoor de uitbreiding een halt toe te roepen: "Mijn hoop is dat u het mantra 'Groeien, groeien, groeien' kunt loslaten." De verantwoordelijke wethouder Theo Meskers wijst erop dat de datacenters vooral belangrijk zijn voor de economie in de gemeente. "Het is niet de bedoeling om het gebied vol te bouwen met datacenters."

Meer groen

Volgens wethouder Theo Groot van ruimtelijke ordening is de gemeente nog altijd het bevoegd gezag en zijn Microsoft en Google bereid om op en rond de datacenters te kijken naar een betere landschappelijke inpassing. Groot: "We willen een fraaier beeld dan nu. Afstand van de weg en meer groenpartijen."

In februari volgend jaar komt het gebied B1 met datacenters aan de westkant van de A7 aan bod in de gemeenteraad. Daarvoor zijn ruim honderd zienswijzen ingediend door inwoners, maar ook het waterschap Hollands Noorderkwartier, de provincie Noord-Holland en - opvallend - ook door de Westfriese gemeenten, die tegen uitbreidingsplannen zijn. Wethouder Groot: "Het is zoeken naar overeenstemming en dan is het aan de gemeenteraad om te oordelen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]