Ga naar Content

Petitie tegen komst meer datacenters in Wieringermeer: 'Slurpen onze groene energie'

HOLLANDS KROON - "Stop NU de bouw van datacenters Wieringermeer", luidt de noodkreet van vijf bezorgde inwoners van de gemeente Hollands Kroon. Ze zijn als werkgroep Data Non Grata een petitie gestart om de bouw van nog meer datacenters in de Wieringermeerpolder te voorkomen. "Genoeg is genoeg."

Foto: NH Nieuws

"Datacenters slurpen nu alle groene energie op die hier wordt opgewekt, dragen niets bij aan de energietransitie en verpesten het landschap. Er is tekort waterberging en het koelwater wat op het oppervlaktewater geloosd wordt, kan niet gezuiverd worden. Burgers worden niet gehoord door de gemeente," schrijven de opstellers van de petitie.

Nog vijf

De gemeente Hollands Kroon is volop in discussie over de komst van nieuwe datacenters. Bovendien groeit het verzet onder bewoners en agrariërs tegen de uitbreidingsplannen. Bij Agriport langs de A7 staan al twee datacenters van Microsoft en Google. Een derde is in voorbereiding aan de overkant van de snelweg op bedrijventerrein Venster-West. Volgens de opstellers van de petitie staan nog vijf 'hyperscale' datacenters op de planning.

Lees ook

"We dachten even dat met het afschieten van het gebiedsplan eerder dit jaar, dat er pas op de plaats zou worden gemaakt. Nu lijkt het erop dat binnen het huidige plan de gemeente 'reeds lopende zaken' wil afhandelen. Met welke afspraken hebben we te maken? Dat willen we weten. Het gaat om 170 ha die ten koste gaan van woon-, werk- en leefgenot", aldus de petitie. "En het college laat het initiatief bij de aanvragers, zo lijkt het."

Contact

Het is de bedoeling dat de petitie later dit jaar wordt aangeboden aan het gemeentebestuur. De gemeente zegt graag in contact te komen met de petitieschrijvers. "Volgende week komen we met een uitgebreidere uitleg richting de gemeenteraad over het hoe en waarom van datacenters, en hoeveel hectare aan datacenters nog ontwikkeld kan worden. Dat zijn lopende initiatieven. Dat is wel een veel genuanceerder verhaal dan de petitie doet overkomen," aldus de gemeente Hollands Kroon.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]