Ga naar Content

FNV stelt Tata-directie ultimatum: werkonderbrekingen als eisen niet worden ingewilligd

Als Tata Steel de eisen van de FNV niet voor dinsdag 2 juni inwilligt, gaat het personeel mogelijk staken. Of er daadwerkelijk werkonderbrekingen volgen, hangt af van de stemming tijdens de drive-in op het terrein van de Beverwijkse Bazaar, waar op 4 juni 4.000 leden hun mening kunnen laten horen. "We willen harde garanties, anders volgen er acties", aldus FNV-bestuurder Roel Berghuis. 

Foto: NH Nieuws

Volgens Berghuis is het vertrouwen van de medewerkers in de directie sinds de aankondiging van het vertrek van directievoorzitter Henrar 'tot onder het nulpunt gedaald'. De vakbond wil dat de directie schriftelijk bevestigt dat - ondanks het vertrek van pleitbezorger Henrar - het werkgelegenheidspact wordt uitgevoerd zoals afgesproken.

Maar de vakbond wil meer: behalve de garantie dat er de komende anderhalf jaar geen gedwongen ontslagen vallen, willen ze zwart op wit dat het huidige pact - dat in oktober 2021 afloopt - met vijf jaar wordt verlengd.

Geen onderdelen in de verkoop

Daarnaast wil FNV de garantie dat er geen onderdelen van het bedrijf worden verkocht en het bedrijf ook zelfstandig blijft als het onderdeel wordt van een groter concern. "Ook als Tata Steel na een eventuele ontvlechting van Tata Steel Europa als zelfstandig bedrijf verdergaat, moet het op eigen benen staan en niet financieel worden leeggezogen", aldus Berghuis. 

Sinds bekend werd dat Henrar eind deze maand vertrekt, is het onrustig bij het staalconcern. Er werd al meerdere keren geprotesteerd tegen het vertrek van de topman, dat volgens het Indiase moederbedrijf zijn eigen keuze zou zijn. Dat wordt niet geloofd in de IJmond: Henrar zou de Indiase top te veel voor de voeten hebben gelopen en daarom het veld hebben moeten ruimen.

Bekijk hieronder beelden van het toeterprotest bij het directiekantoor, vorige week dinsdag. 

(Tekst loopt verder onder de video)

Luid protest Tata-personeel - NH Nieuws/Fred Segaar

Transformatie

FNV vreest dat het moederbedrijf van Tata Steel in India het vertrek van Henrar wil aangrijpen om de eerder aangekondigde reorganisatie sneller door te voeren. Daardoor zouden in Velsen-Noord rond de duizend banen verdwijen, en sneller dan gepland. Eerder ontkende het bedrijf dat het vertrek van Henrar aanleiding zou zijn om de geplande transformatie versneld door te voeren.  

Hoewel Hans van den Berg zichzelf met de statuten onder z'n arm heeft benoemd tot opvolger van Henrar, weigert Tata Steel Europa die benoeming te erkennen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook