Ga naar Content

Tata Steel: 'Geen versnelling reorganisatie na afscheid Henrar'

IJMUIDEN Het aanstaande vertrek van Tata Steel-topman Theo Henrar heeft geen invloed om het tempo waarmee de het staalconcern haar reorganisatieplannen wil doorvoeren. Dat meldt het bedrijf in een schriftelijke reactie aan NH Nieuws. 

Foto: NH Nieuws/ANP

"We begrijpen dat mensen bezorgd zijn en dat het nieuws van het vertrek van Theo Henrar ertoe leidt dat dit soort acties plaatsvinden", aldus de woordvoerder over de spontane en georganiseerde acties van gisteren en vanochtend. Met die acties demonstreerden het personeel tegen het vertrek van de topman.  

Tekst loopt door onder video

Luid protest Tata-personeel - NH Nieuws/Fred Segaar

Gisterochtend werd bekend dat Theo Henrar eind deze maand na 33 dienstjaren afscheid neemt als directievoorzitter. Volgens de officiële lezing van het Indiase moederbedrijf stapt Henrar vrijwillig op, maar dat wordt in IJmuiden betwist.

De 61-jarige topman geldt als warm pleitbezorger van de IJmuidense belangen binnen het mondiale bedrijf. Zo bokste hij onder meer voor elkaar dat er tot oktober volgend jaar geen gedwongen ontslagen zouden vallen, het zogeheten werkgelegenheidspact. 

Lees ook

Op het hoofdkantoor in India zou Henrar vooral als lastpost zijn beschouwd, omdat hij zijn Indiase collega's voor de voeten liep in hun reorganisatieplannen. Als gevolg van die plannen zouden ook in IJmuiden honderden banen verloren gaan, al is de reorganisatie inmiddels op de iets langere baan geschoven.

Gesprekken over reorganisatie

Toch benadrukt het bedrijf dat Henrars vertrek 'geen versnelling van het doorvoeren van het voorgenomen organisatieontwerp binnen de transformatieplannen'. Vanwege de coronacrisis gaat de directie later dan gepland - na 1 juli aanstaande - met de werknemersvertegenwoordiging in gesprek over de aanstaande reorganisatie. 

De vrees dat het Indiase moederbedrijf Tata Steel Nederland verwaarloost, is volgens de directie ongegrond. "Onze Indiase aandeelhouder en Tata Steel Europe blijven gecommitteerd aan het gezond en levensvatbaar houden van Tata Steel Nederland. Nu en in de toekomst."

👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit de IJmond en krijg updates in je tijdlijn