Ga naar Content

Ook personeel railvervoer Tata Steel legt tijdelijk werk neer

IJMUIDEN - Na de eerste stakingen van zo'n honderd medewerkers van Tata Steel vanochtend hebben medewerkers van het railvervoer ook enige tijd het werk neergelegd om te protesteren.

Foto:

De medewerkers zouden in de kantine van de fabriek zijn gaan staken. Volgens Roel Berghuis, woordvoerder van FNV Vervoer was het een korte, maar heftige staking: "De directie was er en ik ook. We hebben gezamelijk gesproken over de komende ontwikkelingen die eraan staan te komen."

"Dit heeft grote gevolgen voor het bedrijf"

Niels Mans, organisator van de staking

Volgens Niels Mans, organisator van de acties vanochtend, zijn de medewerkers van het spoor zelf de actie gestart. Volgens hem lag hierdoor het hele terrein stil. "Dit heeft grote gevolgen voor het bedrijf. Als dit te vaak gebeurt, dan heeft dit economische gevolgen." 

"Het is een opmaat naar verdergaande acties. Als er geen duidelijkheid komt dan zal het alleen maar grote worden. Het leeft bij de mensen. Ze leven al heel lang in onzekerheid. Mensen zijn niet op hun achterhoofd gevallen", legt Mans uit.

Eerder vanochtend ging zo'n groep van honderd werknemers met bakwagens de poort naar het bedrijventerrein blokkeren. Door het blokkeren van de toegangspoort liepen de toegangswegen naar het bedrijventerrein vol. Inmiddels is de actie afgelopen en de toegangsweg weer vrij.  

Vertrek Henrar

Het personeel protesteert tegen het vertrek van Theo Henrar, van wie vorige week bekend werd dat hij na 33 jaar afscheid neemt van de staalgigant. Hoewel het Indiase moederbedrijf beweert dat Henrar uit eigen beweging opstapt, lijkt er in Velsen niemand aan te twijfelen dat hij is ontslagen.  

Henrar, die al in de top zat toen het bedrijf nog Hoogovens heette, heeft zich ontpopt tot warm pleitbezorger van de belangen van Tata Steel Nederland. Zo sprak hij met de vakbonden af dat er tot oktober 2021 geen gedwongen ontslagen zouden vallen, het zogeheten werkgelegenheidspact. 

Lees ook