Ga naar Content

Teleurstelling in Koedijk en Sint Pancras: fusie met Alkmaar lijkt kansloos

Voor Pancrassers en Koedijkers die graag bij Alkmaar willen horen, lijkt alle hoop vervlogen. Er komt een evaluatie naar de gemeentelijke fusie, maar die moet juist niet tot een grenscorrectie leiden, benadrukt Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland. "Als dat een echte optie was geweest, had dat bij de besprekingen vóór de fusie op tafel gekomen."

Foto: NH Media

Voelen Pancrassers en Koedijkers zich al thuis in de gemeente Dijk en Waard of horen ze toch liever bij Alkmaar? Dat is de vraag dit jaar. De dorpen zijn opgegaan in Dijk en Waard, maar een deel van de inwoners voelt zich meer verbonden met de aangrenzende kaasstad. Na de fusie van twee jaar geleden wordt onderzocht hoe het huwelijk tussen Langedijk en Heerhugowaard bevalt. 

Vooral vanuit Sint Pancras is actief gelobbyd om te fuseren met Alkmaar. Onder meer met een 'kaaspetitie' van de dorpsraad, waarin een meerderheid aangaf tegen een fusie met Dijk en Waard te zijn. De fusie ging uiteindelijk toch door, maar wel met de belofte dat het nieuwe huwelijk na een aantal jaar zou worden geëvalueerd.

Lichte voorkeur

De lichte voorkeur voor Alkmaar heeft volgens inwoners vooral te maken met het feit dat het dorp direct aan de stad grenst en veel inwoners daar ook geregeld hun boodschappen doen. Aan de andere kant voelt Alkmaar als een te grote stad. Hierdoor stellen anderen juist dat het dorpse Sint Pancras toch meer bij Dijk en Waard hoort. 

In deze video zie je hoe de meningen uiteen lopen:

Sint Pancras bij Alkmaar of Dijk en Waard - NH Nieuws

De commissaris van de Koning bezocht afgelopen vrijdag theater De Binding in Zuid-Scharwoude om de samensmelting na twee jaar te bespreken. "Dat is wel heel snel hoor, ik heb het niet eerder zo snel gezien", reageert Arthur van Dijk tegen mediapartner Streekstad Centraal. "Je moet zo'n fusie eigenlijk wat meer tijd geven. Maar goed, we leren hiermee ook meer over de ervaringen rond een fusie."

Zowel de provincie als de gemeente Dijk en Waard maken onderdeel uit van de begeleidingsgroep. Tijdens verschillende bijeenkomsten krijgen inwoners de mogelijkheid hun mening te delen. Na deze gesprekken wordt een enquête rondgestuurd. "We hebben getwijfeld om bij de avonden te zijn, maar gaan dat uiteindelijk toch doen. Want als er vragen voor ons zijn, kunnen we die beantwoorden", reageert burgemeester Maarten Poorter.

Grote puzzel

Als het aan Van Dijk en Poorter ligt, gaat het onderzoek met name over wat inwoners vinden van het proces. De kans op een grenscorrectie lijkt daarmee nog kleiner dan die al was. Zo niet nul. "Je moet het zien als een grote puzzel, daar ga je ook niet zomaar een stukje uithalen. We proberen met dit onderzoek meer te kijken naar de voorzieningen en niet de emotie."

Het is volgens Van Dijk ook maar maar de vraag of Sint Pancras en Koedijk beter af zijn onder een andere gemeente. "Want in de dorpen van Alkmaar hoor je ook niet altijd alleen positieve verhalen."

Lees ook