Ga naar Content

Alkmaar of Dijk en Waard? Wat kiezen Pancrassers na twee jaar fusie

Voelen Pancrassers zich thuis in de gemeente Dijk en Waard of horen ze toch liever bij Alkmaar? Dat is dé vraag dit jaar. Het dorp is opgegaan in Dijk en Waard, maar veel inwoners voelen zich meer verbonden met de aangrenzende kaasstad. Na de fusie twee jaar geleden laat Dijk en Waard onderzoeken hoe de inwoners het huwelijk tussen Langedijk en Heerhugowaard bevalt. NH ging alvast de straat op en peilde de meningen.

Sint Pancras bij Alkmaar of Dijk en Waard - NH Nieuws

Volgens de mensen die NH sprak in Sint Pancras is er inderdaad een lichte voorkeur voor de Alkmaar. Dat komt met name omdat het dorp er direct aan grenst en veel inwoners boodschappen doen in de kaasstad. Anderzijds voelt Alkmaar als een te grote stad. Hierdoor stellen anderen dat het dorpse Sint Pancras meer bij Dijk en Waard hoort.

Hoe zat het ook alweer?

Alkmaar of Dijk en Waard, dat is de vraag. Maar hoe is deze heikele kwestie tot stand gekomen?

Tot 1990 was Sint Pancras een zelfstandige gemeente en daarna was het tot 31 december 2021 een van de zes dorpen die de gemeente Langedijk vormde. Een dag later, op 1 januari 2022, veranderde er flink wat. Heerhugowaard en Langedijk smolten samen tot Dijk en Waard.

Zowel Sint Pancras als het Langedijker deel van Koedijk, dat ook niet zat te springen om aansluiting bij de oosterburen, horen vanaf dat moment bij Dijk en Waard. Dat ging niet zonder slag of stoot.

Tekst gaat door onder de foto.

Sint Pancras grenst aan Alkmaar maar hoort bij Dijk en Waard - Foto: Google.maps.com/Michael van der Putten

Vanuit Sint Pancras werd er actief gelobbyd om bij die fusie aansluiting bij Alkmaar te krijgen. Onder meer een 'kaaspetitie' waarin een meerderheid van Pancrassers aangaf vóór een fusie met Alkmaar te zijn, werd bij de provincie aangeboden. Daarnaast werden er ook zieltjes gewonnen in de Tweede Kamer. Want in Den Haag moest de uiteindelijke klap op de fusie worden gegeven.

De fusie ging door, maar er was een klein succesje voor het pro-Alkmaer-kamp: na een aantal jaar zou er geëvalueerd worden onder de inwoners. Dat is waar ze nu staan: gemeente Dijk en Waard doet dit jaar onderzoek naar wat de inwoners willen. Nog voor het einde van dit jaar is het resultaat bekend.

Kaaspetitie, juni 2020 - Foto: NH Media

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]