SINT PANCRAS - Als het aan de Provinciale Staten van Noord-Holland ligt, maken Sint Pancras en Koedijk in de toekomst gewoon deel uit van de fusiegemeente tussen Heerhugowaard en Langedijk. Een ruime meerderheid van de statenleden heeft dat vanmiddag besloten. De leden van de Dorpsraad Sint Pancras strijden door. "We gaan tot het gaatje."
De dorpsraad strijdt al tijden tegen de fusieplannen. Ze zien liever dat hun dorp ingelijfd wordt door Alkmaar. "Ons dorp ligt pal naast Alkmaar", vertelt Ron Spaans van de Dorpsraad Sint Pancras tegen NH Nieuws. "We voelen ons ook veel meer verbonden met Alkmaar dan met Heerhugowaard."
Petitie
Eerder gingen de leden van de dorpsraad met een petitie langs de deuren. Inmiddels heeft ruim zestig procent aangegeven verder te willen onder de rood-witte Alkmaarse vlag. Volgens Rob Planken van de dorpsraad toch een flinke meerderheid. "Het gedeelte dat naar Heerhugowaard wil, komt niet boven de 11 procent uit. Daar moet je als gemeente toch wat mee doen?"
Maar de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk hebben zich al verloofd. Vanmiddag was het de beurt aan de statenleden van de Provincie Noord-Holland om de fusie te bespreken. Erik Kroese van de dorpsraad kreeg ook drie minuten de tijd om de statenleden via de laptop toe te spreken. Na wat problemen met de internetverbinding lukt het eindelijk om contact te krijgen. Tekst gaat door onder de foto.
"Voorzieningen zoals winkelcentra, scholen en openbare voorzieningen zijn in Alkmaar voor de inwoners van Sint Pancras veel beter bereikbaar dan de rest van Langedijk en Heerhugowaard", vertelt Kroese bevlogen. "Veel van onze scholen, verenigingen en sportclubs hebben mensen uit Alkmaar en andersom. Er zijn helemaal geen rechtstreekse ov- verbindingen tussen de fusiegemeenten en Sint Pancras."
Maar ondanks alle argumenten stemt een meerderheid van de statenleden toch voor een ongedeelde fusie met Sint Pancras en Koedijk. Alleen de PVV en de PvdD dringen aan op een grenscorrectie waardoor de twee dorpen bij Alkmaar gaan horen. Erik Kroese had al rekening gehouden met het teleurstellende nieuws. "De provincie was een tussenstation. De Tweede Kamer moet er uiteindelijk een klap op geven. Tot die tijd strijden we gewoon door."