Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Ondanks kritiek stemt raad Langedijk in met fusie-advies met Heerhugowaard

27 februari 2020, 17.24 uur · Door Redactie

ZUID-SCHARWOUDE - De meeste Langedijker raadsleden hebben ingestemd met het herindelingsadvies waarmee in 2022 Langedijk met buurman Heerhugowaard in één gemeente 'Dijk en Waard' verder gaat. Wel was er kritiek op de gang van zaken en wil GroenLinks het Langedijker deel van Koedijk bij Alkmaar voegen.

NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Hoewel de lichten voor de bestuurlijke fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk tijdens de forumvergadering van gisteravond door de meeste partijen op lichtgroen werden gezet, zaten twee partijen duidelijk in de andere hoek, meldt mediapartner Langedijk Centraal.

Zowel het CDA als Kleurrijk Langedijk leverden flinke kritiek op de gang van zaken. GroenLinks kondigde een amendement aan voor een grenscorrectie waardoor Koedijk aan Alkmaar wordt toegevoegd.

CDA en Kleurrijk Langedijk maken zich vooral zorgen over het in hun ogen onzorgvuldige proces waardoor zienswijzen zijn 'verdwenen' en de inbreng van de dorpsraad Sint Pancras maar gedeeltelijk is meegenomen.

Alkmaar heeft via een zienswijze laten weten weliswaar positief tegenover de fusie te staan maar dat er wel "recht gedaan dient te worden aan de wens van de bevolking van Koedijk en Sint Pancras". In het herindelingsadvies is echter alleen te lezen dat de gemeente Alkmaar positief tegen de fusie aankijkt.

Op 11 maart vergadert en beslist de gemeenteraad definitief over het herindelingsadvies.