Alkmaar

NL
V

Burgemeester wil gesprek met bewoners Sint Pancras over fusie: "Moet zijn waar het pijn doet"

26 september 2019, 14.13 uur · Aangepast 26 september 2019, 14.27 uur

De publieke tribune op het Waardse gemeentehuis puilde gisteravond uit tijdens de commissievergadering over het herindelingsontwerp. De fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk houdt vooral in Sint Pancras de gemoederen bezig, met Koedijk in het kielzog.

Van onze mediapartner Alkmaar Centraal.

Dorpsraadvoorzitter Erik Kroese sprak tijdens de vergadering in. Hij haalde nogmaals de gang van zaken aan. In 2013 gaf de dorpsraad al aan dat ze "meer binding met Alkmaar hebben". Op dit signaal werd destijds niet door het Langedijker bestuur gereageerd. Ook niet toen dit onderwerp opnieuw in 2015 ter tafel kwam en voormalig commissaris van de Koning Remkes het als "zeker een mogelijkheid" zag.

Lees ook: Fusie Langedijk en Heerhugowaard stap dichterbij, maar bewoners strijden door

Mede door deze reactie wekte dit de indruk bij de Dorpsraad dat een inlijving door Alkmaar niet uitgesloten werd. Waar de overige inwoners van Langedijk en Heerhugowaard geen problemen hebben met de voorgenomen fusie, doet het bij de dorpen Koedijk en Sint Pancras 'pijn'. Nu puntje bij paaltje komt wordt steeds meer duidelijk dat er ook voor Sint Pancras en Koedijk maar één keuze is: fuseren met Heerhugowaard.

Pijn
Burgemeester Bert Blase liet tijdens de vergadering weten dat hij het gesprek wil aangaan met de inwoners van in ieder geval Sint Pancras en Koedijk. "Ik vind dat een burgemeester moet zijn op de plekken waar het pijn doet." Hij wil de dorpskernen meer betrekken bij de fusie.

Heerhugowaard heeft zich tot gisteravond niet echt bemoeid met de spanningen tussen het Langedijker gemeentebestuur en Sint Pancras, maar gaat dit nu wel doen. Burgemeester Bert Blase werpt zich op om, samen met burgemeester Kompier van Langedijk, het gesprek aan te gaan met de dorpskernen Sint Pancras en Koedijk. Hierbij hebben beide burgemeesters het doel van een ongedeelde fusie voor ogen. De implicaties zijn zo groot, dat het nauwelijks voor te stellen is dat de fusie afgeblazen wordt. Hoogstens kan Sint Pancras het fusieproces verder frustreren.

Opstandige dorpelingen
Burgemeester Blase beloofde tijdens de vergadering aan de 'opstandige' dorpelingen dat hij voor 8 oktober, de dag dat beide gemeenteraden definitief een klap geven op de fusie, een memo opstelt voor een goed kernenbeleid. In een kernenbeleid komen zaken aan de orde zoals het groenbeleid en het veiligheidsbeleid. Het document zal de leidraad vormen in het gesprek met de Dorpsraad. "Ik ben erg benieuwd naar dat gesprek," reageert Erik Kroese van de Dorpsraad Sint Pancras. "Of het iets uitmaakt voor de mening van Sint Pancras dat betwijfel ik. Maar dat horen we later wel."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws