Ga naar Content

Voor Monet op de Muur is extra geld nodig: nog 14 schilderingen te gaan

Het is een ambitieus project: alle 25 Zaanse schilderijen van de wereldberoemde Franse schilder Claude Monet op blinde muren. Hij schilderde ze in 1871. Poolse kunstenaars Piotr Baczynski (artiestennaam BC Esobe) en Maciej Gadek en hun Mexicaanse vriend Angel Alvarez zijn bijna halverwege hun Monet interpretaties. In de J.C. van Wessemstraat in Zaandam komt de elfde. Het kost aan verf en benodigdheden zo'n 5.400 euro, wat op initiatief van bewoner Julia Lynch via een crowdfunding wordt binnengehaald. 

Impressie van hoe de Monet gaat worden in de J.C. van Wessemstraat - Foto: Eigen foto

De woning van Julia grenst aan een schoolplein met een enorme kale wand. Bij toeval kwam zij vorig jaar in aanraking met de Monetschilders. Ze liep er langs toen ze de schilders bezig zag met de vijfde Monet aan de muur. Ze was direct verkocht.

"Dat wil ik ook!", riep ze enthousiast. Vervolgens nam ze het Monetgezelschap mee naar haar eigen blinde muur en kreeg van Simone Ronchetti, die het project ondersteunt, te horen hoe ze zoiets zou kunnen realiseren via een crowdfunding. Met Voor je Wijkie kan je geld inzamelen voor een buurtproject waar de gemeente Zaanstad aan meebetaald als de helft van het totaalbedrag is gehaald.

Verliefd op Zaandam

Julia ging meteen aan de slag:  "Sinds ik hier drie jaar woon, ben ik verliefd geworden op Zaandam. Het is eigenzinnigheid, excentriciteit, windmolens, architectuur; dit alles wordt versterkt door het feit dat Monet ook van Zaandam hield. De muurschildering trekt de gemeenschap naar deze belangrijke waardering van de lokale cultuur. They are indeed walls that connect not divide."

Hieronder is de reportage te zien over de vijfde Monet. Hier kreeg Julia, toen ze toevallig langsliep, het idee kreeg voor een eigen Monet op de muur. Tekst gaat door onder de video.

Alweer de 5e Monet op een Zaanse muur - NH Nieuws

Julia vindt dat Zaandam veel mooier wordt van de schilderingen. Ze heeft nu zo'n veertig procent van het bedrag binnen. Als de crowdfunding gelukt is, wordt er in mei begonnen met het schilderen. Het project steunen kan hier

Lees ook